Raketa pro misi Artemis se dnes přemístí na rampu pro dokončení zkoušky

Raketa pro misi Artemis se dnes přemístí na rampu pro dokončení zkoušky
Fotografie: NASA
  • Raketa SLS se přemístí na rampu 39B, kde bude naplněna palivem
  • Doposud byla v hangáru Vehicle Assembly Building, kde probíhaly opravy
  • Pokud zkouška dopadne dobře, mohla by mise Artemis odstartovat už v srpnu

NASA uvedla, že měsíční raketa Space Launch System (SLS) dnes ráno vyrazila v Kennedyho vesmírném středisku na rampu 39B. Raketa vysoká 98 metrů bude 6,8 kilometru zdolávat 8 až 12 hodin na pásovém transportéru. Doposud byla v hangáru Vehicle Assembly Building (VAB), kde byly provedeny opravy.

SLS je největší raketou, jakou kdy NASA postavila, a bude hrát hlavní roli při misích Artemis, jejíchž cílem je dostat astronauty zpět na Měsíc. Mise Artemis I bude bez posádky a měla by proběhnout ještě letos. Před startem této mise je však potřeba u rakety provést veškeré zkoušky, aby vědci otestovali, zda je připravena na let do vesmíru. Raketu je potřeba naplnit kapalným vodíkem a kyslíkem.

Zkouška byla přerušena 4. dubna poté, co inženýři objevili problém při plnění rakety kapalného kyslíku. Aby raketa nebránila startům dalších misí, byla 26. dubna odvezena do VAB. Mezitím byla také dokončena modernizace v závodě na výrobu plynného dusíku, který se nachází nedaleko Kennedyho vesmírného střediska. Dusík se využívá pro čištění vnitřních prostorů SLS a kvůli jeho nedostatku byla zkouška taktéž odložena.


Inženýři mají nyní za to, že je vše opraveno a připraveno na dokončení takzvané „zkoušky mokrých šatů“ (WDR), která spočívá v naplnění rakety pohonnými hmotami a odpočítávání do startu. Odpočet se zastaví 10 vteřin před startem, tedy před zážehem čtyř motorů základního stupně rakety. Pokud půjde vše podle plánu, naplnění rakety proběhne 19. června a zkouška by měla trvat asi 48 hodin. V případě, že nyní testy neodhalí žádné další závady, mohla by mise Artemis odstartovat již 23. srpna, nebo 6. září. NASA zatím přesné datum nezveřejnila, ale tato dvě data uvedla jako jedny z možných.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze