Zkouška rakety Artemis I byla pozastavena. Proč?

Zkouška rakety Artemis I byla pozastavena. Proč?
Fotografie: NASA
  • Raketa Artemis I měla být naplněna palivem a zároveň měla proběhnout zkouška odpočítávání startu
  • Již podruhé byla zkouška přerušena
  • Tentokrát NASA pozastavila plnění paliva z důvodu zaseknutého odvzdušňovacího ventilu
  • Kvůli posouvání testů se odložil i start mise Axiom-1

V Kennedyho vesmírném středisku na Floridě aktuálně probíhá zkouška rakety Artemis I, která poletí na Měsíc. Poslední testem je takzvaná zkouška „mokrých šatů“ (WDR), která měla probíhat od 1. do 3. dubna a měl to být poslední test před samotným spuštěním rakety. Tým v tomto testu plní raketu pohonnými hmotami a zároveň prověří veškeré raketové systémy, které jsou vystaveny kryogenním vlivům.

Test byl však již podruhé pozastaven kvůli bezpečnosti. Poprvé mělo plnění paliva proběhnout v neděli 3. dubna, kdy se do rakety Artemis I mělo natankovat téměř 2 650 000 litrů paliva a zároveň byla naplánována zkouška odpočtu při startu. Podle space.com zkouška však byla odvolána kvůli bezpečnostním problémům na mobilním odpalovacím zařízení. Systém, který využívá ventilátory k natlakování mobilního odpalovacího zařízení a zadržování škodlivých plynů, selhal.

Druhý test měl proběhnout dle NASA včera. Ten však byl opět pozastaven z důvodu zaseknutého odvzdušňovacího ventilu na pozemním zařízení, který má za úkol uvolňovat tlak z aktivní zóny během tankování. Odvzdušňovací ventil umístěný vysoko na konstrukci mobilního odpalovacího zařízení tak opět zkoušku oddálil. Než bylo tankování zastaveno, technici stihli naplnit přibližně 50 % kapalného kyslíku do rakety.


Zatím není potvrzeno, zda bude zkouška dnes pokračovat a palivo bude doplněno, nebo agentura poskytne zaměstnancům odpočinek. Kvůli zdržení byl však již podruhé odložen start mise Axiom-1. Původně měla raketa Falcon 9 od SpaceX vyslat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) čtyři astronauty 3. dubna. Kvůli pozastavení testu se start posunul na 6. dubna a nyní posunula NASA start na 8. dubna. Pokud by se mise Axiom-1 znovu odkládala, mohlo by to mít vliv na další naplánovaný start, který má proběhnout 20. dubna a vyslat čtyři astronauty na ISS v rámci mise Crew-4.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze