Helikoptéra Ingenuity poskytla video z jejího rekordního letu na Marsu

Helikoptéra Ingenuity poskytla video z jejího rekordního letu na Marsu
Fotografie: NASA
  • Ingenuity rekordní let provedla již 8. dubna při svém 25. letu
  • První snímek z letu pořídil vrtulník vteřinu po vzletu
  • Ingenuity se aktuálně chystá na 29. let

Vrtulník Ingenuity, který přistál společně s roverem Perseverance dne 18. února 2021 na Marsu, poskytl video z rekordního letu. 25. let se uskutečnil již 8. dubna, ale vzhledem ke vzdálenosti je jasné, že na data si NASA musí vždy chvilku počkat. Helikoptéra tenkrát uletěla 704 metrů rychlostí 5,5 m/s a připsala si rekord nejenom za rychlost, ale i za vzdálenost.

Pro náš rekordní let nám navigační kamera Ingenuity směřující dolů poskytla úchvatný pocit, jaké by to bylo létat 33 stop nad povrchem Marsu rychlostí 12 mil za hodinu,“ řekl vedoucí týmu Ingenuity Teddy Tzanetos z Jet NASA. První snímek byl pořízen po první sekundě letu a po dosažení 33 stop (10 metrů) lze na videu vidět, jak vrtulník zrychluje na svou maximální rychlost a zamíří na jihozápad.


Ingenuity nejprve přeletí přes písečné duny a později přeletí několik skalních polí. Poté je vidět plochý terén, který poskytl vhodné místo pro přistání. Video, které NASA poskytla, je přibližně pětkrát zrychleno, aby dosáhlo délky cca 35 sekund. Ingenuity v reálu letěla 161,3 sekund. Kamera byla ve vrtulníku nastavena tak, aby se automaticky vypnula ve chvíli, kdy se vrtulník dostane do vzdálenosti menší, než je metr od povrchu Marsu. To zároveň kameru chrání před prachem.

Lety jsou autonomní. Vědci z JPL je naplánují a pošlou příkaz do roveru Perseverance, který jej předá Ingenuity. Vrtulník se při letu řídí palubními senzory, které ho navádějí při letu a pomáhají reagovat na terén v reálném čase. Kontroloři mise nedávno ztratili kontakt s Ingenuity, jelikož se vrtulník dostal do stavu nízké spotřeby. To bylo zapříčiněno množstvím prachu, který napadal na solární panely a také nižší teplotou kvůli přicházející zimě. „Vždy jsme věděli, že marťanská zima a sezóna prachových bouří budou pro Ingenuity představovat nové výzvy,“ řekl vedoucí týmu Ingenuity Teddy Tzanetos. Tým však již spojení opět navázal a Ingenuity se aktuálně chystá na svůj 29. let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze