Razer dostal pokutu kvůli klamání zákazníků ohledně jeho respirátoru

Razer dostal pokutu kvůli klamání zákazníků ohledně jeho respirátoru
Fotografie: Razer
  • Maska slibovala filtraci na úrovni N95
  • Nikdy však nedostala patřičnou certifikaci
  • Firma za to dostala pokutu od úřadů

Pandemie koronaviru a boj s jejím šířením se nesl ve znamení mnoha bizarních momentů. Jedním z nich bylo i představení této obličejové masky. Razer je známý jako výrobce herního příslušenství, a tak jeho ochrana nejen že vypadala náležitě futuristicky, ale disponovala také nezbytným RGB osvětlením, mikrofonem a reproduktorem pro snadnější komunikaci a také vyměnitelnými filtry standardu N95.

A právě kolem této zkratky nakonec vznikly spory mezi Razerem a Národním institutem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Aby totiž mohla firma inzerovat své ochranné pomůcky se zmíněnou zkratkou, musí mít nejdříve patřičnou certifikaci. I když Razer tvrdil, že parametry takové filtrace bez problémů splní, nikdy k ní fakticky nedošlo. Firma však toto označení používala jak ve svých propagačních materiálech, tak i na samotném výrobku.

Maska představovala způsob, jak sladit požadavky mnoha vlád na ochranu dýchacích cest se stylem a moderními technologiemi. Chybět nemohlo RGB osvětlení pro vyjádření nálady nebo sladění s oblečením.

Po upozornění začala sice tuto informaci odstraňovat a nabídla také vrácení peněz těm, kteří o to požádali, nicméně to už nezastavilo řízení úřadu FTC a jeho oddělení pro ochranu zákazníků. Agentura FTC uvedla, že ačkoli byla maska Zephyr propagována jako maska N95, nikdy nebyla předložena k testování úřadu FDA nebo NIOSH. FTC dále uvedla, že společnost Razer přestala s klamavou reklamou až po negativních zprávách v tisku a po rozhořčení spotřebitelů nad klamavými tvrzeními.

Jak informuje server PC Gamer toto řízení nakonec skončilo pokutou ve výši jednoho milionu amerických dolarů na pokrytí škod a dalších sto tisíc dolarů jako pokutu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze