Covid v Česku nabírá na síle. Nemocných je každý den o tisíce více

Covid v Česku nabírá na síle. Nemocných je každý den o tisíce více
Fotografie: unsplash.com
  • Posledních několik týdnů přibývá nakažených koronavirem
  • V nemocnicích je nyní přes 1 000 hospitalizovaných s touto nemocí
  • Žádná plošná opatření se ale nechystají

V posledních týdnech v Česku stoupá počet nakažených koronavirem. Od začátku týdne je každý den potvrzeno přes dva tisíce případů denně, v pondělí dokonce přes čtyři tisíce. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR je aktuálně v nemocnici přes 1 000 hospitalizovaných s covidem, z toho je 68 na JIP. „Během Vánoc uvidíme rapidní propad. Od druhého až třetího týdne příštího roku uvidíme rapidní růst,“ uvedl podle ČTK náměstek MZd Josef Pavlovic na tiskové konferenci.

Stejná situace bude podle něj i s chřipkou a ostatními respiračními onemocněními. Před pandemií byla chřipková epidemie většinou na přelomu ledna a února, během pandemie a i nyní, jsou ale pandemie nepravidelné. Podle hygieničky Pavly Svrčinové je ale aktuální situace podobná loňskému roku, kdy bylo za prvních 10 dní v prosinci nakažených 8 100. Letos je to 13 500. Testů se ale provádí o něco méně.


Letos na podzim se nechalo naočkovat necelých 336 000 lidí, což odpovídá asi 3 % populace. Podle Pavlovice se také řeší výpadek antivirotik pro rizikové skupiny a řeší se dovoz paxlovidu z Anglie. Žádná plošná opatření se ale nechystají, nemocnice však mohou nařídit zákaz návštěv a některé k tomuto kroku již přistoupily.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze