V těchto dnech máte největší šanci zahlédnout kometu pouhým okem

V těchto dnech máte největší šanci zahlédnout kometu pouhým okem
Fotografie: NASA
  • Kometu můžete pozorovat až do 20. října vždy kolem 19. hodiny SELČ
  • Bude se nacházet u oje Velkého vozu
  • Lépe bude viditelná ve vyšších nadmořských výškách

Od dnešního dne máte největší šanci na večerní obloze zahlédnout prolétající kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Ta by měla být viditelná pouhým okem přibližně až do 20. října vždy okolo 19. hodiny středoevropského času. Podle České astronomické společnosti by měla mít zápornou magnitudu, což znamená, že by měla být velmi dobře viditelná mezi ostatními hvězdami. Čím více je magnituda v minusu, tím lépe je vesmírný objekt na obloze vidět.

Kometu hledejte u oje Velkého vozu a měla by být tak jasně viditelná, že by mohla splňovat parametry „velké komety“. „Zda splní parametry ‚velké komety‘, nelze s jistotou říct, protože by musela být pohodlně viditelná okem, včetně alespoň 10° dlouhého ohonu, i na nikoli úplně tmavé obloze. Poslední kometou, která tyto parametry na naší obloze splnila, byla v roce 1997 kometa C/1995 O1 (Hale-Bopp),“ uvedl Jakub Černý ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Kometa byla objevena 22. února 2023 jihoafrickou observatoří systémem ATLAS a pochází z Oortova mračna. Původně si vědci nebyli jisti, zda kometa u Slunce nezanikne, to se ale nakonec nepotvrdilo. „Komety jsou křehčí, než si lidé mohou uvědomovat, a to díky účinkům přechodu blízko Slunce na jejich vnitřní vodní led a těkavé látky, jako je oxid uhelnatý a oxid uhličitý,“ uvedl pro NASA astronom Bill Cooke.


Kometa Slunce oběhne dle propočtů za více než 80 000 let, což znamená, že naposledy kolem Země prolétla v době neandrtálců. Nejlépe ji budete moci pozorovat ve vyšších nadmořských výškách a co nejdále od města, kde je světelný smog. Za denního světla však kometu na obloze neuvidíte. Není to však nemožné – naposledy mohli lidé vidět kometu i ve dne v roce 1976 (kometa West) a následně ještě v roce 1997 (kometa Hale-Bopp).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze