V Česku stoupá počet respiračních onemocnění, včetně covidu-19

V Česku stoupá počet respiračních onemocnění, včetně covidu-19
Fotografie: unsplash.com
  • Aktuálně je v nemocnicích hospitalizováno 352 nakažených covidem-19
  • Zejména starší lidé by se měli nechat očkovat proti koronaviru a chřipce
  • V prvním kalendářním týdnu roku 2024 je 1 228 nemocných na 100 000 obyvatel

Po vánočních svátcích a návratu do práce opět v Česku stoupají počty nemocných i hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotnictví České republiky však neplánuje zavádět jakákoliv opatření proti šíření nemocí a tvrdí, že je epidemiologická situace stabilní a nemocnice nejsou přeplněné. V nemocnicích je k dnešnímu dni podle zveřejněných dat 352 osob s koronavirem, přičemž 28 je hospitalizováno na JIP.

V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci. Očkovat se lidé mohou proti covidu-19 i proti chřipce. Nejjednodušší je informovat se u svého obvodního lékaře.

Další prevencí proti nákaze respiračním onemocněním je dodržovat základní hygienická pravidla. Mezi ně patří mytí rukou, používání dezinfekce a používání roušky v dopravních prostředcích či na místech s vyšším výskytem osob. „Pokud má člověk příznaky respirační infekce, měl by nejlépe zůstat doma a omezit kontakt s ostatními na minimum,“ uvedla hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.


Státní zdravotnický ústav zveřejnil data nemocných akutními respiračními infekcemi za první kalendářní týden v novém roce. Nemocných je 1 228 na 100 000 obyvatel, což je oproti předchozímu týdnu nárůst o 44 %. „Nemocnost zatím ještě stále zcela neodpovídá reálné situaci, protože je ovlivněna obdobím novoročních svátků, nicméně i tak jsou počty nemocných na zvýšené úrovni. Procentuální nárůsty jsou ovšem porovnávané se svátečním obdobím a dny volna. Proto je potřeba vnímat, že situace se nevyvíjí nijak neobvykle pro tuto roční dobu a prudké procentuální nárůsty jsou vyčísleny v porovnání s podhlášeným a statisticky velmi chudým svátečním obdobím v důsledku redukce návštěv zdravotnických zařízení během dovolených a pracovního volna,“ řekla ředitelka Státního zdravotnického ústavu Barbora Macková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze