V Česku roste počet případů Covidu-19 a dalších respiračních onemocnění

V Česku roste počet případů Covidu-19 a dalších respiračních onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • V pondělí bylo evidováno 2 134 pacientů pozitivně testovaných na covid-19
  • Na 100 000 obyvatel je 1 218 nemocných s infekcemi dýchacích cest
  • Senioři a chronicky nemocní by se měli očkovat novou vakcínou

V posledních týdnech neustále stoupá počet nakažených covidem-19. Aktuálně je nakažených nejvíce za celý rok. V průměru od začátku října přibývalo denně více než 1 300 pozitivně testovaných pacientů a v pondělí 7. října bylo evidováno dokonce 2 134 pozitivních testů. Podle údajů zveřejněných Státním zdravotním ústavem za minulý týden bylo na 100 000 obyvatel 1 218 nemocných s infekcemi dýchacích cest (včetně covidu).

Podle České tiskové kanceláře praktičtí lékaři nemocné testují v ordinacích, ale mnoho nakažených k lékaři ani nejde a otestují se maximálně doma. Pokud ale nejdou k lékaři, nedostanou se do statistik, a tak je jasné, že nemocných s covidem je daleko více. Počet zaevidovaných nakažených je přibližně stejný jako minulý rok v listopadu a předpokládá se, že počty budou ještě stoupat s příchodem chladných dní.

U seniorů a chronicky nemocných tak lékaři doporučují očkování vakcínou s novým složením, která je ochrání před těžkým průběhem nemoci a aktuálním typem viru. „Je prokázáno, že průběh covidu je zejména u rizikových pacientů závažnější než v případě chřipky. Jen v loňském roce zemřelo na covid 1 200 lidí, což je přibližně trojnásobek počtu obětí dopravních nehod,“ uvedl předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý. V září bylo evidováno 56 úmrtí, která souvisela s nákazou koronaviru, a v říjnu je to zatím 16 úmrtí.


Letos se začal koronavirus šířit dříve, než tomu bylo v minulých letech. Nakažených začalo přibývat už od poloviny srpna, kdy byly v Česku tropické teploty. Šíření nemoci tak bude s chladnějším počasím zrychlovat. Některé nemocnice už na nárůst respiračních onemocnění reagují a omezují návštěvy na některých odděleních. Minulý týden skončilo v nemocnicích přibližně 400 nemocných s koronavirem a z toho bylo asi 20 na jednotce intenzivní péče. Podle Dlouhého je důležité u horšího průběhu nemoci nasadit antivirotika, která pomohou také snížit riziko long covidu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze