Ruská invaze na Ukrajinu by mohla způsobit globální potravinovou krizi

Ruská invaze na Ukrajinu by mohla způsobit globální potravinovou krizi
Fotografie: unsplash.com
  • Některé země budou dlouho čelit nedostatku potravin, pokud se ukrajinský export nedostane na stejnou úroveň jako před válkou
  • Ceny potravin jsou nyní o 30 % vyšší, než byly v loňském roce
  • Jediným řešením je znovu začlenit ukrajinské potraviny a ruské hnojivo do globálního trhu

Organizace spojených národů (OSN) varovala, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla brzy způsobit potravinovou krizi, která může trvat roky. Podle generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese válka zhoršila potravinovou nejistotu v chudších zemích kvůli rostoucím cenám. Některé země by mohly čelit nedostatku potravin po dlouhou dobu, pokud se ukrajinský export neobnoví na stejnou úroveň jako před válkou.


OSN uvedla, že ceny potravin jsou v nyní po celém světě o 30 % vyšší, než byly ve stejném období v loňském roce. „Invaze v kombinaci s dopady změn klimatu a pandemií může způsobit, že desítky milionů lidí uvrhne do potravinové nejistoty následované hladomorem. Pokud budeme jednat společně, bude dostatek jídla pro všechny. Ale pokud tento problém nevyřešíme dnes, budeme v nadcházejících měsících čelit strašidlu jménem nedostatek potravin,“ řekl Guterres ve svém projevu v New Yorku.

Generální tajemník OSN uvedl, že jediným možným řešením potravinové krize je opětovné začlenění ukrajinských potravin, stejně jako hnojiv vyráběných v Rusku a Bělorusku do globálního trhu.


„Svět čelí největší globální krizi potravinové bezpečnosti naší doby, která byla umocněna právě válkou na Ukrajině,“ uvedl pro bbc.com ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Antony Blinken.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze