Rusko zveřejnilo trailer k filmu, který se natáčel na ISS

Rusko zveřejnilo trailer k filmu, který se natáčel na ISS
Fotografie: NASA
  • Ruská herečka a režisér strávili v roce 2021 na ISS 12 dní, kde natáčeli celovečerní film
  • Bude pojednávat o doktorce, která musí letět na ISS kvůli operaci kosmonauta
  • Film bude mít v Rusku premiéru 20. dubna

Ruští filmaři a teď i kosmonauti se v říjnu roku 2021 vydali na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby na ní natočili první celovečerní film. Mise Sojuz MS-19 dovezla na 12 dní na ISS tříčlennou posádku složenou z herečky Julie Peresildové, filmového režiséra Klima Šipenkema a kosmonauta Antona Škaplerova. Film natočený ve vesmíru nese mezinárodní název The Challenge (Výzva) a je produkován studiem Yellow, Black and White a Channel One Russia (Ruskem kontrolovaná televizní stanice) a agenturou Roskosmos.

Heřečka Peresildová byla na roli vybrána v roce 2020, kdy Roskosmos zveřejnil casting. Kromě klasického výběru museli herci projít i lékařskými, psychologickými a fyzickými testy, aby bylo jejich vyslání na ISS bezpečné. The Challenge ale není prvním projektem, který se na ISS natáčel. V roce 2002 na vesmírné stanici vznikl dokument IMAX, který namluvil Tom Cruise, a v roce 2012 vznikl podle cnn.com osmiminutový film o vesmírném turistovi Richardovi Garriottovi.


Herečka i režisér před odletem museli podstoupit vesmírný výcvik, a to společně s jejich případnými náhradníky. Museli také nacvičit používání přístrojů v mikrogravitaci. Film bude pojednávat o chirurgičce (Julie Peresildová), která se musí vydat do vesmíru, aby odoperovala nemocného kosmonauta (Oleg Novitsky), jelikož jeho zdravotní stav mu nedovoluje se vrátit zpět na Zemi, kde by byla možná léčba. Oleg Novitsky je opravdovým kosmonautem Roskomosu a při návratu filmového štábu se k nim přidal, jelikož Škaplerov zůstal na ISS.

Rusko nedávno vydalo k filmu trailer a v ruských kinech bude dostupný od 20. dubna. Podle popisku u traileru si ve filmu zahrají i ostatní astronauti, kteří v tu dobu pobývali na vesmírné stanici. Patří mezi ně Pjotr Dubrov a Anton Škaplerov. Vzhledem k válce na Ukrajině je však velmi pravděpodobné, že film u nás (i dalších státech) nebude k vidění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze