Roskosmos prodlužil spolupráci na ISS do roku 2028

Roskosmos prodlužil spolupráci na ISS do roku 2028
Fotografie: NASA
  • Původně měla být ukončena spolupráce po roce 2024
  • Roskosmos se nejspíše domluvil na prodloužení i kvůli výstavbě vlastní vesmírné stanice
  • Spolupráce na ISS je jednou z posledních mezi Ruskem a Západem

Rada Roskosmosu schválila včera prodloužení spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) do roku 2028. Kvůli sankcím, které byly uvaleny na Rusko po napadení Ukrajiny, minulý rok Roskosmos oznámil, že se z ISS stáhne po roce 2024. NASA plánuje nepřetržitý provoz do roku 2030.

Dnes Roskosmos uspořádal zasedání prezidia své vědecko-technické rady, které prověřilo a schválilo rozhodnutí rady hlavních konstruktérů o prodloužení životnosti ruského segmentu Mezinárodní vesmírné stanice do roku 2028,“ uvedl Roskosmos v prohlášení podle tass.com. Řešil se zejména technický stav ruské části stanice a potřebná opatření k prodloužení její životnosti. Již dříve šéf Roskosmosu poukázal na to, že ISS je zastaralá a posádka tráví stále dál více času údržbou stanice.

Za prodloužením spolupráce mohla být i skutečnost, že Rusko nyní pracuje na vlastní vesmírné stanici, ta by ale měla být umístěna na oběžnou dráhu až právě v roce 2028. ISS aktuálně představuje jednu z posledních spoluprací mezi Ruskem a Západem, jelikož většina byla kvůli válce na Ukrajině ukončena/přerušena. ISS funguje od roku 1998 ve spolupráci mezi NASA, ESA, CSA a Roskosmosem.


Kromě této spolupráce se NASA minulý rok v létě s Roskosmosem dohodla na výměně sedadel při létání na ISS. Dohoda vznikla z toho důvodu, aby byla zaručeno, že na stanici bude pobývat vždy alespoň jeden astronaut NASA a kosmonaut Roskosmosu. Po 20 letech tak minulý rok v říjnu nasedla do americké kosmické lodi kosmonautka Anna Kikina a v raketě Sojuz se naopak na ISS svezl astronaut NASA Frank Rubio. Spolupráce na ISS se snaží do konfliktů na Zemi nevměšovat – ani jedna strana vesmírné stanice by totiž bez té druhé nemohla samostatně fungovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze