Dnes podniknou ruští kosmonauti výstup do vesmíru

Dnes podniknou ruští kosmonauti výstup do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Po 16. hodině středoevropského času dva ruští kosmonauti vystoupí do vesmíru z modulu Poisk
  • Nainstalují ovládací panel k robotické ruce a nainstalují madla k modulu Nauka
  • Celý výstup bude trvat přes šest hodin a další je naplánovaný na 28. dubna

Dnes po 16. hodině středoevropského času podniknou dva ruští kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) výstup do vesmíru. Jejich úkolem bude aktivovat novou robotickou ruku, která je připojená k modulu Nauka. Dva kosmonauti z Roskosmosu – Oleg Artěmjev a Denis Matveev – provedou výstup z modulu Poisk, který se nachází na ruské části stanice, která je natočená směrem k vesmíru.

Druhý výstup pro dokončení dle NASA podniknou 28. dubna. Při dnešním výstupu kosmonauti nainstalují ovládací panel pro robotickou ruku, odstraní ochranné kryty z paže a nainstalují madla na modul Nauka. Celý výstup ve vesmíru by měl trvat přibližně 6,5 hodiny. Rameno bude poté sloužit k přesunu lidí při výstupech a nákladu po ruské části stanice.


Artěmjev bude mít na sobě ruský skafandr Orlan s červenými pruhy, Matveev bude mít pruhy modré. Pro Artěmjeva to bude 4. výstup do vesmíru a u Marveeva se bude jednat o premiéru. Celkově půjde o 249. výstup do vesmíru z ISS kvůli údržbě a modernizaci stanice. NASA bude vše vysílat online.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze