Z vesmírné stanice uniká chladící kapalina

Z vesmírné stanice uniká chladící kapalina
Fotografie: NASA
  • Únik byl poprvé detekován dnes nad ránem
  • Chladící kapalina unikala nejméně tři hodiny
  • Kvůli bezpečnosti byl zrušen výstup do vesmíru dvou kosmonautů

Dnes měl proběhnout na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) výstup ruských kosmonautů do vesmíru. Kvůli zjištěnému úniku chladící kapaliny z kapsle Sojuz MS-22 se však výstup zrušil. První únik byl detekován dnes v ranních hodinách středoevropského času, kdy se již ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin připravovali na výstup do vesmíru, který měl trvat 7 hodin. Kapalina unikala z kapsle nejméně tři hodiny.


Zrušení výstupu bylo provedeno zejména z důvodu vyhodnocení úniku tekutiny. „Členové posádky na palubě vesmírné stanice jsou v bezpečí a během úniku nebyli v žádném nebezpečí,“ uvedla NASA. Příčina úniku chladící kapaliny zatím není známa a aktuálně probíhá vyšetřování. Kosmická loď Sojuz odstartovala 21. září, kdy na ISS vynesla kosmonauty Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a astronauta NASA Franka Rubia.


Stav Sojuzu pro návrat kosmonautů zpět na Zemi zatím nebyl zjištěn, ale pokud by byla zjištěna závada, Roskosmos by mohl další kapsli Sojuz vyslat k ISS bez posádky. „Ruští specialisté nadále zkoumají data a diskutují o tom, co mohlo únik způsobit,“ uvedl mluvčí NASA Rob Navias. Ruští kosmonauti měli vystoupit do vesmíru z modulu Poisk, který se nachází na ruské straně vesmírné stanice a měli přemístit chladič z modulu Rassvet k modulu Nauka. Náhradní datum pro výstup zatím nebylo uvedeno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze