Růst cen negativně ovlivnil stravovací návyky Čechů

Růst cen negativně ovlivnil stravovací návyky Čechů
Fotografie: unsplash.com
  • Více jak polovina dotázaných uvedla, že po navýšení cen jí méně kvalitně
  • Pouze 37 % respondentů uvedlo, že je navýšení cen nijak ve stravovacích návycích neovlivnilo
  • Průměrná cena poledního menu se od začátku roku zvedla v průměru o 15 Kč

Inflace v České republice poslední měsíce trhá rekordy a jinak tomu nebylo ani v září, kdy dosáhla nejvyšší hodnoty od prosince roku 1993. Podle ČTK se z potravin zdražilo meziročně maso o více jak 23 %, máslo o více jak 50 % a mouka o 61 %. A právě růst potravin ovlivnil podle průzkumu to, jak se Češi nyní stravují. Společnost Edenred oslovila 5 700 lidí, aby zjistila, jak navýšení cen ovlivnilo to, co jíme.

Pětina oslovených uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 % dotázaných se stravuje výrazně hůře. Přes 33 % lidí uvedlo, že kvůli inflaci jedí méně kvalitně, ale ne nijak výrazně, naopak pro 37 % respondentů inflace nijak stravovací návyky nezměnila. Pouze 2,5 % oslovených uvedla, že si může dovolit lepší kvalitu ve stravování. Z průzkumu také vyplynulo, že Češi jedí méně zdravých a vyvážených jídel – celkem 32 % lidí si dopřeje zdravé jídlo méně častěji než před rokem, 21 % si koupí zdravé jídlo jen výjimečně a 4,4 % respondentů si tento druh stravy nemůže vůbec dovolit.


Pouze 31,5 % lidí z průzkumu se stravuje stejně jako před prudkým nárůstem cen, asi 3 % si zdravou stravu dopřeje bez ohledu na cenu a 4,8 % z dotázaných jí pouze zdravá a vyvážená jídla. Na všeobecné navyšování cen reagují i restaurace, které snižují náklady například zkrácenou otevírací dobou, kdy nemusí svítit a mít zapnuté přístroje, a některé z důvodu neudržitelných nákladů na provoz jsou nucené zcela zavřít.

Podle společnosti Sodexo Benefity oběd v restauraci v září stál v průměru 172 Kč – to je o 5 Kč více než v srpnu a o 15 Kč více než v lednu. Pokud na měsíc připadá 22 pracovních dní, strávníci si připlatí o 330 Kč měsíčně navíc. Nejvíce za polední menu zaplatí zákazníci v Praze, a to 195 Kč, nejméně pak v Olomouckém kraji, kde se průměrně menu pohybuje okolo 153 korun. Pokud chcete nějakou tu korunu ušetřit, nejjednodušší pro vás bude nahradit restaurační stravu tou domácí, a to alespoň na pár dní v týdnu. Navíc budete přesně vědět, co jíte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze