Pokud si o Vánocích dopřejete více dobrého jídla, zařaďte o to víc pohybu

Pokud si o Vánocích dopřejete více dobrého jídla, zařaďte o to víc pohybu
Fotografie: unsplash.com
  • V Česku nadváhou trpí 60 % dospělých, mužů až tři čtvrtiny
  • Téměř třetina Čechů trpí obezitou
  • Pokud si během svátků budete dopřávat více jídla či alkoholu, zařaďte do svého programu procházky

Pokud si plánujete o vánočních svátcích dopřát více nezdravého jídla nebo alkoholu, měli byste pak podle odborníků zařadit více pohybových aktivit. Nejlepší je zařadit pravidelné procházky nebo jíst menší porce. Tato doporučení prezentovali odborníci na tiskové konferenci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a IV. interní kliniky – Kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice k obezitě. Podle nejnovějších údajů trpí v Česku nadváhou 60 % dospělých, mužů až tři čtvrtiny. Téměř třetinu Čechů trápí obezita.

„Platí všeho s mírou. Pokud zhřeším, ať už v jídle nebo v alkoholu, tak je potřeba myslet na to, že jsem energii přijal a je potřeba ji vydat,“ uvedl gastroenterolog ze IV. interní kliniky VFN Václav Šmíd. Podle jeho slov není lidské tělo stavěné na dlouhodobé sezení u televize nebo počítače, ale na práci a lov.


Podle gastroenterologa se dá svátečnímu přejídání předcházet už tím, že si člověk naloží menší porci. „Je třeba myslet na to, že pocit sytosti se dostavuje dvacet až třicet minut po jídle. Takže je dobré si předem říct, co chci sníst,“ dodal. Kromě velkému množství jídla odborníci také varují před nadměrnou konzumací alkoholu. Kromě dlouhodobých zdravotních dopadů, jako je závislost nebo jaterní cirhóza, také představuje velký zdroj energie.

Podle lékařů by si měli nejvíce své jídlo kontrolovat pacienti se žlučníkovými potížemi. „Je důležité, aby lidé se žlučníkovým onemocněním dbali na dietní zásady během Vánoc, v případě potíží neváhali navštívit lékaře.“ Lékaři uvedli, že zdravotní problémy spojené s nezdravou stravou sice nejsou akutní, ale projeví se po delší době při přetrvávajícím špatném zdravotním stylu. Podle přednosty kliniky Radana Brůhy je obezita příčinou celé řady civilizačních chorob, například diabetu, nemocí srdce, kloubů a prokázané je vyšší riziko u 13 druhů nádorů.

Podle lékařů jako první postihuje ukládání tuku játra. Nealkoholové ztučnění jater neboli steatóza je prvním stupněm poškození jater. Nemá však žádné výrazné příznaky a lékaři ji často neodhalí. Tímto onemocněním trpí čtvrtina dospělých a dva ze tří diabetiků. Nemoc se může rozvinout až v jaterní cirhózu nebo rakovinu. „Tuk škodí játrům dlouhodobě, podobně jako alkohol,“ uzavřel Radan Brůha.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze