Průměrný dospělý obyvatel Česka má mírnou nadváhu

Průměrný dospělý obyvatel Česka má mírnou nadváhu
Fotografie: unsplash.com
  • Index tělesné hmotnosti průměrného dospělého Čecha se zvedl na 26,2
  • Obezitou v loňském roce trpělo 18 % žen a 21 % mužů
  • Zdravou váhu má 43 % dospělých Češek a 30 % dospělých Čechů
  • Jen velice zřídka nebo vůbec nesportuje 30 % mužů a 38 % žen

Na čtvrteční tiskové konferenci o životních podmínkách Čechů informoval Český statistický úřad (ČSÚ) o zdraví, životním stylu a kvalitě života obyvatel. ČSÚ uvedl, že průměrný dospělý člověk má mírnou nadváhu a za posledních pět let ještě přibral. Index tělesné hmotnosti (BMI) průměrného dospělého Čecha se od roku 2017 do roku 2022 zvedl z 25,2 na 26,2. U zdravé váhy BMI ukazuje nejvýše 25.

Obezitou v loňském roce trpělo 18 % žen a 21 % mužů. Jen velice zřídka nebo vůbec nesportuje a jinak se nehýbe 30 % mužů a 38 % žen. Český statistický úřad se dotazoval 11 500 domácností. „Průměrná hodnota BMI obyvatel Česka se pohybuje těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Za rok 2022 dosáhla hodnoty 26,2, což značí mírnou nadváhu. Více než třetina žen bojuje s mírnou nadváhou a u mužů je to téměř polovina. Každý pátý muž trpí obezitou, u žen je to o něco méně,“ uvedla Simona Měřinská z ČSÚ. Dodala, že se index tělesné hmotnosti s věkem podle údajů zvyšoval.


Zdravou váhu má 43 % dospělých Češek a 30 % dospělých Čechů. Mírnou nadváhou trpělo 49 % mužů a 36 % žen. Podváha se ukázala u 2,6 % žen a 0,7 % mužů. Odborníci připomněli, že index tělesné hmotnosti je pouze orientační a liší se i v jednotlivých věkových kategoriích. Lidé by neměli zapomínat na to, že obezita vede ke zdravotním potížím.

Sportovní nebo jiné fyzické aktivitě, která trvá alespoň deset minut, se jednou za den věnuje 11 % mužů a 12 % žen. Desetiminutovou aktivitu provádí víckrát denně 4 % Čechů. Čtyřikrát až šestkrát za týden provádí sportovní aktivitu 10 % mužů a 8 % žen. Jedenkrát až třikrát týdně se sportu věnuje 25 % mužů a 23 % žen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze