Češi netuší, jak moc plýtvají potravinami

Češi netuší, jak moc plýtvají potravinami
Fotografie: Tesco
  • Jeden obyvatel Česka v loňském roce v průměru vyhodil 33 kg potravin
  • Účastníci výzkumu si však mysleli, že vyhodili v průměru pouze 15,4 kg potravin
  • Lidi nevyhazují rýži, ryby, oleje, tuky a luštěniny
  • Nejčastější důvody, proč lidé vyhazují potraviny, je, že jde o nespotřebované zbytky jídla, zkažené potraviny a potraviny s prošlým datem spotřeby

Obyvatelé České republiky vyhazují daleko více potravin, než si reálně myslí. Na tiskové konferenci o potravinovém odpadu tom informovala Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity v Brně. Podle ČTK výsledky jejího výzkumu ukázaly, že jeden obyvatel Česka v loňském roce vyhodil v průměru 33 kg potravin. Účastníci výzkumu ale uvedli, že vyhodili méně než uvedenou polovinu.

Výzkum se zaměřil na odpad 900 domácností v Brně na sídlištích, vilové a venkovské zástavbě. Výzkumníci přímo analyzovali množství potravin v popelnicích. Analýza ukázala, že průměrně jeden člověk vyhodil v loňském roce 33 kilogramů potravin. Lidé si ale mysleli, že vyhodili pouze 15,4 kg potravin za rok. „Lidé nemají přehled o tom, jak plýtvají,“ uvedla Kubíčková na tiskové konferenci.


Další podobně zaměřený výzkum Akademie věd ČR ukázal skoro stejné výsledky. Výzkumníci vypočítali množství vyhozených potravin na základě průzkumu mezi 800 účastníky. Ti odpovídali na otázky, jaké množství určitých potravin vyhodí během jednoho dne. Výsledky průzkumu ukázaly, že jeden člověk za rok vyhodí přibližně 15,3 kilogramů potravin. Celá domácnost pak 35,7 kg. „Respondenti za týden vyhazovali nejvíce hotové pokrmy, čerstvé ovoce, brambory, chléb a jiné pečivo,“ uvedla Radka Hanzlová na tiskové konferenci.

Zhruba polovina respondentů uvedla, že nikdy nevyhazuje rýži, ryby, oleje, tuky a luštěniny. Jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhazují potraviny, je, že jde buď o nespotřebované zbytky jídla, zkažené potraviny nebo potraviny s prošlým datem spotřeby. „Respondenti mají tendenci množství vyhozených potravin významně podhodnocovat,“ dodala Hanzlová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze