Téměř polovina Čechů má špatné stravovací návyky

Téměř polovina Čechů má špatné stravovací návyky
Fotografie: unsplash.com
  • 48 % obyvatel za den nesní ani jednu porci ovoce či zeleniny
  • Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity
  • Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování
  • Obezitou trpí polovina chlapců

48 % Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8 % sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování.

„Dostupné údaje ukazují, že ročně za téměř polovinou všech úmrtí v Česku stojí rizikové faktory chování v čele se špatnou stravou, následuje kouření a konzumace alkoholu. Systematicky narůstá i počet obézních lidí. Je potřeba neustále zdůrazňovat to, že každý z nás by měl pečovat o své zdraví, zdravě jíst, dostatečně se hýbat, vyhýbat se alkoholu a drogám. Jsou to věci, které už většina lidí slyšela, ale málo kdo těchto rad dbá. Naše zdraví přitom nevzniká v nemocnici, tam se dostáváme, až když je zdraví poškozené a mnozí očekávají, že například léta špatných návyků, kouření či nedostatku pohybu, lékaři jako mávnutím kouzelného proutku opraví. Klíčové je své zdraví vědomě udržovat a nepoškozovat si ho,“ zdůrazňuje ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, MHA.


Například za rok 2019 podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), bylo možno špatné stravě v ČR připsat 23 % všech úmrtí, kouření 20 % a konzumaci alkoholu 6 %. Nedostatečný pohyb je spjat se 4% úmrtí.

„Téměř 3/4 obyvatel Česka trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Stejně tak nemoci oběhové soustavy se ročně podílejí na úmrtnosti zhruba ze 45 procent. Konkrétněji se například v roce 2019 podle OECD podíleli na úmrtí 42,6 % mužů a 46,5 % žen. Další nemocí, která může souviset s nevhodným životním stylem, je rakovina. Zhoubné nádory jsou příčinou předčasného konce života ročně u zhruba čtvrtiny zemřelých. Míra obezity, jakožto projevu nevhodného životního stylu, v ČR výrazně roste a přesahuje už 19 %, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropské unii. Podíl lidí za hranicí obezity se navíc zvyšuje i u dětí a adolescentů,“ konkretizuje MUDr. Eliška Selinger z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ.

Na zdravotní problémy si mnozí zakládají už od dětství

Problém se týká už i dětí. Podíl chlapců s normální váhou se v Česku za zhruba 30 let snížil z přibližně tří čtvrtin dětské populace jen na zhruba polovinu, dívek s normální vahou ubylo asi o 12 procent. Podíl dětí s nadváhou a obezitou narůstá každým rokem. Žádoucí je vysoký příjem rostlinné stravy (ovoce, zelenina, ořechy a semena, kvalitní rostlinné oleje), omezený příjem zdrojů nasycených tuků (zpracovaného masa, červeného masa) a k tomu platí potřeba cvičit, nekouřit, chodit na pravidelné prohlídky. Tyto rady z šedesátých let minulého století by většina odborníků podepsala i dnes.

Stravovací návyky se budují už od malička

„Základem pro celoživotní zdravé stravování jsou vybudované správné stravovací návyky už od dětství. I proto nyní team odborníků Státního zdravotního ústavu pracuje na reformě školního stravování, aby naše děti už od dětství dostávaly ve školách nabídku nutričně vyvážených, zdravých a chutných jídel. Aby se učily, že jíst zeleninu, luštěniny a ovoce je normální a pamatovaly si, že taková jídla mohou i moc dobře chutnat. Pro mnoho dětí je školní oběd jediným teplým jídlem za den. Víme, že musíme pomoci takovou změnou rodinám, aby společné úsilí vedlo k celkové úpravě stravovacích návyků už od dětství,“ připomíná důležitý projekt odbornice SZÚ Mgr. Alexandra Košťálová, která se projekty „Máme to na talíři“ a „Zdravá školní jídelna“ zabývá už několik let a problematice stravování se věnuje celou svou profesní kariéru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze