Samsung pracuje na robotickém exoskeletu, který by mohl pomáhat seniorům

Samsung pracuje na robotickém exoskeletu, který by mohl pomáhat seniorům
Fotografie: Georg Arthur Pflueger, unsplash.com
  • Jedná se o pokročilou cvičební pomůcku
  • První testy ukazují, že může seniorům snadno vrátit zdatnost a hybnost

Myšlenka robotizovaného exoskeletu, který by lidem mohl pomoci překonávat omezení daná jejich fyzickým tělem není nikterak nová. Objevila se například v románu a Filmu Hvězdná pěchota, kde s ní vojáci mohli čelit invazi mimozemských brouků. Současný výzkum je o něco méně akční, ale neméně důležitý. Exoskelet by mohl například pomoci při práci nebo jako zdravotní pomůcka.

Podobným směrem se ubírá spojený výzkum Samsungu a jihokorejské Sahmyook University. Jejich exoskelet se bude jmenovat EX1 a primárně je určený pro seniory.

EX1

Se stárnutím se zhoršuje funkce chůze, včetně zkracování délky kroku, zhoršování rovnováhy a zhoršování hybnosti. Cvičení proti odporu a rovnováze však mohou u starších dospělých zlepšit fyzické funkce. V této studii korejští vědci hodnotili účinnost nového nositelného robota s podporou kyčlí EX1 při zlepšování pohyblivosti, dynamické rovnováhy a rozsahu pohybu u starších osob. Výsledky ukazují, že robot EX1 může účinně zlepšit funkční chůzi starších dospělých.

Celkem 21 starších dospělých osob ve věku 65 let a více provádělo pod dohledem cvičební program sestávající z chůze a silových a rovnovážných cvičení, přičemž nosili EX1 po dobu 50 minut na jedno sezení, třikrát týdně po dobu čtyř týdnů. Pro porovnání atributů před a po cvičení byly analyzovány prostorově-časové parametry a pohyb pánve pomocí G-Walk. Po cvičení bylo zaznamenáno významné zlepšení různých časoprostorových faktorů: délka kroku se zvýšila o 12,42 %, zatímco hybnost se zvýšila o 21,29 %, což naznačuje zlepšení schopnosti chůze. Test TUG odhalil zkrácení doby dokončení o 6,63 %, což svědčí o zlepšení dynamické rovnováhy a rozšíření rozsahu pohybu účastníků. Kromě toho došlo po čtyřtýdenním cvičení k pozoruhodnému snížení poměru pasu a boků o 1,71 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze