Robotické exoskeletony pomohou již brzy v řadě povolání. Uzvednou až půl tuny

Robotické exoskeletony pomohou již brzy v řadě povolání. Uzvednou až půl tuny
  • Nové exoskeletony od společnosti Sarcos se mají do roku 2020 dostat do prodeje
  • Tyto robotické obleky řízené člověkem dodají svému nositeli mnohem větší sílu a zároveň jej ochrání před úrazy
  • Nejsilnější z obleků Guardian GT má přes dva metry dlouhé paže a zvedne až půltunový náklad

Pokud jste někdy viděli slavný sequel Jamese Camerona Vetřelci, nebo novější sci-fi Na hraně zítřka Douga Limana, určitě jste už viděli, jak vypadá robotický oblek zvaný exoskelet. Jeho název se odvíjí od biologického pojmenování vnější kostry, kterou disponuje v přírodě řada korýšů či hmyzu. Teorie je taková, že si člověk obleče tuto „robotickou kostru“ a ta mu dodá mnohonásobně větší sílu a v případě vojenského využití i lepší ochranu.

Exoskeleton vojenská verze
Vojenská verze exoskeletonu

Právě takové obleky chce dostat do reálného nasazení společnost Sarcos, která doufá, že její obleky navržené pro dodání vetší síly a výdrže budou nosit dělníci již do roku 2020. Tyto exoskelety se hodí především pro fyzicky náročné práce, kde je nutné zvedat a manipulovat s velmi těžkými předměty. Oblek přitom nedodá jen potřebnou sílu, ale zároveň bude díky němu práce mnohem méně náročná na tělo člověka. Mělo by se tak snížit i riziko úrazů.

Důvod pro sestavení takového obleku je jednoduchý. Sarcos chce zlepšit bezpečnost a produktivitu lidské práce, avšak nechce přenechat vše strojům, jelikož má být podle nich v práci vždy zapojena lidská rozvaha, která bude následně ovládat mnohem silnější a preciznější stroj. A přesně tento popis splňuje právě koncepce exoskeletonů.

Exoskeleton
Exoskeleton Guardian XO

Na trhu se mají během následujících pár let objevit tři modely těchto obleků, které se liší především svou silou. Nejslabší z obleků nese označení Guardian XO a dovolí svému uživateli zvednout s lehkostí 36 kilogramů. Dále přijde Guardian XO Max, který už dokáže zdvihnout až 90 kilogramů, a jako poslední má přijít Guardian GT. Toto monstrum má přes dva metry dlouhé paže a dokáže zdvihnout objekty o váze až půl tuny. Model GT a XO Max přitom může být ovládán člověkem přímo v obleku, nebo případně i dálkově.

Exoskeleton ovladač
Dálkové ovládání obleku

Oblek je zároveň vybaven řadou bezpečnostních funkcí, aby v případě nehody nerozmáčkl člověka uvnitř. Oblek a tělo nositele se sebou totiž interagují díky řadě senzorových systémů podobně jako dva magnety s opačným pólem. Pokud tedy člověk uvnitř kupříkladu pohne nohou dopředu, oblek okamžitě udělá to samé, aby se noha nositele vůbec nedotkla kovové konstrukce obleku.

Pouze jedna z paží obřího Guardianu GT

Cenu obleků prozatím Sarcos neuvedl, ale podle slov jeho CEO by měla mít hodnotu ročního platu běžného amerického zaměstnance, který si v průměru vydělá kolem 1,1 milionu korun. Provozování obleku i s jeho uživatelem má tedy stát stejně jako placení dvou lidských zaměstnanců, ale díky obleku má nést výrazně sníží pracovní rizika a vyšší produktivitu. Společnost doufá, že první model XO se dostane do prodeje již v roce 2019, a v současnosti již přijímá předobjednávky na speciálně upravené obleky řady GT vyráběné na zakázku.

Zdroje: sarcos.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze