Samosestavitelné robotické struktury by mohly být další fází vesmírné výstavby

Samosestavitelné robotické struktury by mohly být další fází vesmírné výstavby
Fotografie: NASA
  • Dvojice robotů spolupracuje a ze základních bloků vytváří struktury
  • Ty pak stačí doplnit a vyztužit
  • Laboratorní pokusy jsou zatím pomalé, ale to by ve vesmíru nemuselo vadit

Trvalý pobyt lidí na Měsíci nebo na Marsu se neobjede bez řádného zázemí, jehož základem budou stejně jako na Zemi budovy. NASA samozřejmě zkoumá, jak se na odlišné podmínky dopředu připravit, a to včetně těch méně obvyklých. Je jasné, že konstrukce bude muset být nějakým způsobem modulární.

Zveřejněná studie tuto myšlenku rozvíjí na maximum a popisuje vytvoření a testování tzv. „samoprogramovatelných mechanických metamateriálů“, což je velmi přesný způsob, jak popsat stavbu, která se staví sama. Základní myšlenka samostavby spočívá v důmyslné součinnosti stavebního materiálu, konkrétně kuboktaedrických rámů, kterým se říká voxely, a dvou typů robotů, kteří je ve vzájemně synchronizované spolupráci sestavují.

Jeden typ robota se po povrchu pohybuje na dvou nohách a nese voxel jako batoh. Po jeho nasazení se připevňovací robot, který žije v samotném rámu jako červ, prosmýkne a utáhne vratné upevňovací body. Ani jeden z nich nepotřebuje výkonný snímací systém a způsob, jakým pracují, znamená, že není vyžadována ani vysoká přesnost.

Metamaterial

Tvar dílů umožňuje jejich upevnění v různých úhlech při zachování dobré pevnosti konstrukce. Roboti vyvinutí v laboratoři vzali 256 voxelů a během 4,2 dne práce z nich sestavili průchozí strukturu přístřešku. Jejich pomalost ale nemusí být nutně na škodu. Mohli by na Měsíc nebo Mars cestovat v první vlně a potřebné struktury postavit ještě před tím, než dorazí lidská posádka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze