Samsung Q950TS je obří 8K televize eliminující rámečky

Samsung Q950TS je obří 8K televize eliminující rámečky
  • Displej zabírá 99 % čelní plochy, rámečky tudíž téměř neexistují
  • Zvuk zajišťují reproduktory 5.1
  • Televize je vybavena systémem Tizen s asistentem Bixby

Na lasvegaském veletrhu CES 2020 se Samsung vytáhl se svou nejlepší televizí pro rok 2020, kterou se stává model Q950TS, jak výrobce informuje na samsung.com. Spadá do řady modelů QLED, avšak pyšní se nejen velkou úhlopříčkou, ale i vysokým 8K rozlišením. To by však samo o sobě nestačilo, protože televize s 8K rozlišením tu byly již loni. Tentokrát se však Samsung rozhodl, že takřka zcela eliminuje rámečky a displej tohoto modelu zabírá 99 % čelní plochy. Náznak rámečku lze zpozorovat jen ve spodní části, kde je jeho přítomnost nezbytná kvůli napojení na případný podstavec.

Samsung Q950TS

Samsung Q950TS je vybaven reproduktory na každé straně displeje, přičemž na zádech je nápomocný ještě subwoofer. Výsledná sestava je označena jako 5.1 a dokáže reprodukovat zvuk přesně z míst, kde jej v daný moment s ohledem na dění na obrazovce čekáte. Typicky se tak například bude zvuk „pohybovat“ ve scéně společně s projíždějícím automobilem.

Vysoké 8K rozlišení vám jistě může přijít zbytečné. Na jednu stranu je to pravda, obsahu v 8K je dnes velmi málo. Samsung však například uzavřel partnerství s YouTube, kde by mělo přibývat právě obsahu v 8K. Současně se novinka chlubí dedikovaným čipem s umělou inteligencí, který dokáže bez problémů upscalovat videoobsah v rozlišení nižším.

Chytré televize Samsung jsou tradičně vybaveny operačním systémem Tizen a ani Q950TS není výjimkou. K němu také neodmyslitelně patří hlasový asistent Bixby, avšak pokud mu neholdujete, jistě vás potěší, že bude doplněn o podporu Google Asistenta a Amazon Alexy. Tato možnost bude podle slov výrobce dostupná u všech prémiových modelů. Systém Tizen se v televizích naučí funkci Multi-window, díky které budete moci pracovat s více aplikacemi současně. Výrobce přímo zmiňuje velmi snadné zrcadlení displeje telefonu na televizi, kde však budete moci sledovat i klasické televizní vysílání či jakýkoliv další pořad. Dostupnost ani cena prozatím oznámena nebyla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze