Scarlett Johannsonová žaluje umělou inteligenci, která klonovala její podobu

Scarlett Johannsonová žaluje umělou inteligenci, která klonovala její podobu
Fotografie: pixabay.com
  • Generovaný hlas herečky láká na aplikaci
  • Reklama se objevila na X, ale byla stažena
  • Situaci už řeší právní tým herečky

Oskarová herečka Scarlett Johanssonová si vysloužila řadu ocenění za snímek Ona (Her, 2013), aniž by se objevila v obraze. Pouze zde propůjčila hlas zvukovému výstupu umělé inteligence, která v emocionální rovině poblázní jednoho muže. O deset let později je téma „AI“ a této herečky opět propojuje, ale ve skutečném světě.

Jak informuje magazín variety.com, Johanssonová se objevila ve 22sekundové reklamě, kterou na sociální síti X zveřejnila aplikace pro generování obrázků umělou inteligencí s názvem Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar. Zástupci herečky potvrdili, že nejde o oficiální spolupráci a její právníci proto začali situaci řešit právně. Reklama byla spatřena 28. října a zdá se, že od té doby z internetu zmizela.

Reklama ukazovala skutečný klip, v němž Johanssonová v zákulisí natáčení Černé vdovy říká: „Jak je, lidi? Tady Scarlett a chci, abyste šli se mnou…“. Poté následují fotografie generované umělou inteligencí a klonovanou verzi jejího hlasu propagující aplikaci s umělou inteligencí. Pod reklamou je drobným písmem uvedeno: „Obrázky vytvořila Lisa AI. S touto osobou to nemá nic společného.“ Podle časopisu Variety zůstává v App Store a Google Play několik aplikací Lisa AI vytvořených společností Convert Software, ale reklama se již na X neobjevuje.

Myšlenka využití umělé inteligence ke zcizování podobizen celebrit je poměrně novým fenoménem, takže právní důsledky se teprve řeší. V jednom významném případě herec Tom Hanks varoval své fanoušky na sociálních sítích, že videa využívající verze jeho podobizny s umělou inteligencí jsou používána k podvodnému prodeji produktů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze