Matrix nás po 22 letech všechny dostal. A vůbec to nebolelo

Glosa
Matrix nás po 22 letech všechny dostal. A vůbec to nebolelo
Fotografie: Warner Bros. Pictures International

Jeden z nejlepších filmů dějin se připravuje na další pokračování. Dvě dekády od původní premiéry znamená nejenom spoustu vzpomínek, ale také úžas nad tím, jak rychle se svět proměnil. Přesně podle předpovědí, které ve filmu zazněly.

Už jste viděli trailer na nový Matrix Resurrections? Jestli ne, tady je.

Obecně podobným restartům, rebootům, sequelům a další snaze vyždímat peníze ze starých klasik moc nefandím, ale na další díl Matrixu se těším už jen proto, že druhé a třetí pokračování nejsou vhodným doplněním původní legendy. Samozřejmě je tu velká dávka nostalgie. V létě 1999 jsme už měli telefony i internet, ale cenová politika z jejich používání dělala luxus. Jen pro připomenutí: ti méně šťastní platili za hodinu připojení 60 korun, SMS stála jednu až tři koruny jako dnes, ale průměrný plat byl tehdy méně než 13 tisíc korun. O 22 let později sice stále nadáváme na drahotu na poli telekomunikací, ale vsadím se, že prakticky všichni z nás jsou nyní připojeni k síti jedním nebo dvěma způsoby a rychlostmi, o jakých se tehdy nesnilo ani lidem v NASA. Výhra? Jak pro koho.

Daleko působivější než trailer je totiž teaser na adrese whatisthematrix.com. Je interaktivní, takže si v něm zvolíte pilulku podle svého přesvědčení a čekáte, co se bude dít.

Když mi poprvé typický trailerový hlas oznámil, kolik je hodin, trochu mě zamrazilo. Pak mi ale došlo, že schopnost zjistit můj systémový čas je jen jedna z mnoha, kterou prohlížeč disponuje. Vedle toho také pomocí nejrůznějších cookies, trackerů a ikon sociálních sítí perfektně zmapuje můj pohyb v kyberprostoru. Reklamy na klimatizace se pak začnou objevovat všude okolo ještě před tím, než mi dojde, že je dnes nějaké horko. A to mluvíme o prohlížeči v počítači, který je většinu času vypnutý vedle stolu. Co teprve takový mobilní telefon nacpaný množstvím nejrůznějších senzorů, který máme neustále u sebe a tak se bojíme, aby se nevybil, že mu dokonce nosíme i náhradní napájení.

Nebojte, matrix nebolí

Trailer připomíná mnoho ikonických scén z původního filmu. Všudypřítomná zelená padající písmena (věděli jste, že je to zrcadlově otočený recept na sushi?) naznačují, že o běhu našeho světa rozhodují spíše zdrojové kódy než sami lidé nebo jejich zákony. Příkladem toho jsou hororově zarůstající ústa, která jsou zase metaforou pro to, jak snadno může matrix kohokoli umlčet.

Nebo třeba agenti v černém, kteří na sebe berou různé podoby a vůbec se chovají zcela v nesouladu s fyzikálními zákony. To zase ukazuje, jak moc je dnešní sociální matrix nestálý a jak je těžké proti němu bojovat.

Ale nebojte se, jakkoli je film Matrix plný přestřelek, výbuchů a brutálních fyzických soubojů, ten náš je o poznání mírnější. Namísto toho, aby nám stroje dělaly obrovské díry do hlavy, využijí už vstupy, které na ní máme. Před oči všemožné displeje a do uší sluchátka – kolik hodin z běžného dne trávíte v takové konfiguraci?

Filmový matrix čerpal z lidí jakousi blíže nespecifikovanou formu energie, která byla nezbytná pro běh strojů. Ten náš chce jenom naši pozornost – to je však platidlo ze všech nejvzácnější. Jakmile něčemu nebo někomu věnujete pozornost, jste náchylní k manipulaci. Ta ekonomická ve formě reklamy je tím nejmenším zlem z mnoha.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze