Lidé ročně vyhodí více než 930 milionů tun jídla

Lidé ročně vyhodí více než 930 milionů tun jídla
Fotografie: unsplash.com
  • Až 60 % vyhozeného jídla pochází z domácností
  • Plýtvání jídlem je celosvětový problém

Podle studie Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) 17 % potravin z obchodů, domácností nebo restaurací putuje přímo do odpadkového koše. Až 60 % vyhozeného jídla pochází z domácností. Podle BBC se například ve Velké Británii v době pandemie plýtvání jídlem snížilo.


Podle neziskové organizace Wrap, která s OSN spolupracuje a sama se zabývá zlepšováním životního prostředí, lidé více plánují nákupy jídla, pak tolik neplýtvají. Tolik milionů tun vyhozeného jídla by přitom naplnilo 23 milionů čtyřicetitunových nákladních vozidel. Pokud by se tyto nákladní vozy seřadily těsně za sebou, vytvořily by kolonu, která obtočí Zemi sedmkrát.

Dříve měly tento problém hlavně bohaté země, kde si lidé mohli dovolit nakupovat více. OSN ale zjistila, že plýtvání jídlem je už problémem celého světa. Co studie ale nerozlišuje, je rozdíl mezi odpadem vzniklým ze zpracovaných potravin a nezpracovaných částí, jako jsou například kosti nebo skořápky vajíček.

Související články
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze