Škoda Auto recykluje více než 45 % své spotřeby vody

Škoda Auto  recykluje více než 45 % své spotřeby vody
Fotografie: Škoda Auto
  • Spotřeba vody na jeden vůz klesla mezi lety 2010 a 2020 o téměř 37 %
  • Podniková strategie „GreenFuture“ spojuje aktivity a cíle ochrany životního prostředí značky

Škoda Auto má za cíl stát se trvale udržitelnou společností, a proto využívá nejmodernější technologie pro hospodárné a efektivní zacházení s přírodními zdroji. Automobilka díky tomu dokázala od roku 2010 podstatně snížit svou spotřebu vody. Recyklováno je více než 45 % roční spotřeby vody. Pro ještě efektivnější zacházení s tímto mimořádně cenným přírodním zdrojem realizuje podnik v rámci své strategie „GreenFuture“ četná opatření a projekty. U příležitosti Světového dne vody OSN dnes Škoda Auto některé představuje.


Michael Oeljeklaus, Škoda Auto, člen představenstva za výrobu a logistiku, zdůrazňuje: „Ve Škoda Auto pracujeme soustavně na tom, abychom dále snížili ekologickou stopu naší výroby automobilů. Díky vysoce moderním technologiím jsme v minulém roce upravili 650 000 m³ vody, to odpovídá více než 45 % celkové spotřeby v podniku během běžného roku. Současně naši zaměstnanci podali skoro 100 vlastních inovativních nápadů, jak bychom naši podnikovou činnost ve firmě Škoda mohli utvářet ještě udržitelnějším způsobem.

Voda je ve výrobě automobilů nepostradatelná, je využívána například při lakování, oplachování či chlazení. Proto značka Škoda sází na trvale udržitelný management vody a soustavně snižuje spotřebu vody ve svých závodech s pomocí inovativních technologií a konceptů. Spotřeba vody na jeden vyrobený vůz díky vysoce moderní technice a inovativním opatřením klesla o téměř 37 % z 2,76 na 1,74 m³.

Dobrým příkladem pro trvale udržitelné inovace ve výrobě vozů jsou lakovny: moderní filtrační systémy v nich upravují odpadní vodu a vracejí ji do oběhu k opětnému použití. Lakovna otevřená v roce 2019 v hlavním závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi patří k nejmodernějším a nejekologičtějším svého druhu v Evropě a přispívá také k trvale udržitelnějšímu používání vody.

Dalším dobrým příkladem je tzv. suchý záchyt přestřiků barvy v nové lakovně, kdy jsou částice barvy zachyceny do mletého vápence. Při tomto postupu nahrazuje mletý vápenec dosud používanou vodu. Nevzniká tak téměř žádný odpadní kal ze záchytu přestřiků.

Také zaměstnankyně a zaměstnanci Škoda Auto přispívají ke zlepšování bilance trvalé udržitelnosti podniku. Nejenže se pravidelně kontroluje dodržování ambiciózních ekologických cílů, ale mezi zaměstnanci se také shromažďují návrhy na zlepšování ekologické bilance společnosti. Nejlepší koncepty jsou odměňovány a realizovány, takto dosažené úspory činily v roce 2020 cca 775 000 eur.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze