Microsoft představil podrobný plán, jak produkovat více vody než spotřebovávat

Microsoft představil podrobný plán, jak produkovat více vody než spotřebovávat
Fotografie: Reuters, Mike Segar
  • Microsoft chce být do roku 2030 „water positive“
  • V jeho novém kampusu budou zaměstnanci pít jen recyklovanou vodu

Na začátku tohoto roku jsme se dozvěděli něco málo o budoucích plánech Microsoftu, které pomohou životnímu prostředí. Společnost oznámila, že bude do roku 2030 uhlíkově neutrální. Microsoft se ale nezajímá jen o snížení emisí, jde mu o všeobecné blaho naší planety.

Plán je jasný. Microsoft chce produkovat více vody než spotřebovávat. Cíl je stanovený na stejné datum jako výše zmíněné nulové uhlíkové emise. Společnost si dala za úkol zrealizovat plán na zvýšenou produkci vody do roku 2030.


Aby se stal Microsoft opravdu „water positive“ a doplnil vodní zdroje, je potřeba investovat do obnovy mokřadů a odstraňovat nepropustné povrchy, jako je například asfalt. Mimo to je samozřejmě nutné zaměřit se na snížení vlastní spotřeby, pokud možno na minimum. V novém kampusu v Sillicon Valley budou zaměstnanci pít jen recyklovanou vodu – dešťovou i odpadní. Tento krok by měl každý rok ušetřit přes 16 milionů litrů pitné vody.

V jiných kampusech bude Microsoft recyklovanou vodu využívat převážně na terénní úpravy + zahradnické a instalatérské práce. Firma doufá, že jejich technologie pomůže jednotlivým společnostem i celým vládám lépe hospodařit s vodními zásobami.

Microsoft jde příkladem, dokonce plánuje spojit své síly s jednou neziskovou organizací a zajistit dostatek pitné vody pro komunity, které k ní přístup bohužel nemají. To ale neznamená, že je jedinou firmou, která se o enviromentálně prospěšné hospodaření s vodou zajímá. V červenci Facebook ve své první zprávě o udržitelnosti oznámil, že chce snížit spotřebu vody na chlazení svých datových center a také obnovovat vodní zdroje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze