Škoda Auto získala cenu PIONIER-Award za využití umělé inteligence

Škoda Auto  získala cenu PIONIER-Award za využití umělé inteligence
Fotografie: skoda-storyboard.com
  • Německé odborné časopisy Auto Bild a Computer Bild udělily automobilce Škoda Auto za inovativní aplikaci Sound Analyser redakční cenu PIONIER-Award
  • Aplikace pomocí umělé inteligence identifikuje potřebu servisu a údržby vozu
  • Aplikace pro chytré telefony nebo tablety porovnává provozní hluky osobních vozů s uloženými akustickými vzory a identifikuje možné odchylky

Škoda Auto v tiskové zprávě informuje o tom, že získala cenu PIONIER-Award za využití umělé inteligence v oblasti servisních služeb. Odborné časopisy Auto Bild a Computer Bild ocenily aplikaci Sound Analyser automobilky Škoda Auto v rámci udílení cen CONNECTED CAR-Awards redakční cenou, udělovanou za mimořádně inovativní nápady. Aplikace pro chytré telefony a tablety zaznamená provozní hluky osobního vozu a následně je porovná s uloženými akustickými vzory. Díky tomu na konkrétním voze rychle a spolehlivě identifikuje případnou potřebu servisu.

Už od června 2019 využívá společnost Škoda Auto technologie z oblasti umělé inteligence pro ještě preciznější diagnostiku v oblasti údržby vozidel. Příkladem toho je aplikace Sound Analyser, fungující na běžných chytrých telefonech nebo tabletech. Zaznamenává provozní zvukové projevy vozu a porovnává je s uloženými akustickými vzory. Pokud přitom zjistí odchylky, určí aplikace pomocí algoritmu možnou příčinu i způsob jejího odstranění. Sound Analyser tak přispívá ke zvyšování efektivity údržby vozů, ke zkrácení doby strávené v dílně i ještě vyšší spokojenosti zákazníků.

Po vývoji aplikace ve Škoda Auto DigiLabu, inovačního centra české automobilky, byl tento program v červnu 2019 uveden do provozu, nejprve jako pilotní projekt, kterého se účastnilo celkem 245 prodejců značky Škoda ve 14 zemích, mj. také v Německu. Aplikace na bázi umělé inteligence v průběhu používání rozpoznává stále nové akustické vzory a kontinuálně se učí. S přesností přes 90 procent identifikuje provozní zvuky jednotlivých konstrukčních skupin, jako je systém řízení, klimakompresor nebo dvouspojková převodovka.

Cena PIONIER je součástí ceny CONNECTED CAR-Award, kterou Auto Bild a Computer Bild udělují už posedmé. V rámci čtenářské ankety účastníci zvolili nejslibnější trendy budoucnosti a největší inovace. Za mimořádné nápady, projekty a koncepty udělují oba odborné tituly redakční cenu PIONIER-Award.

Technologie založené na umělé inteligenci provádí kognitivní funkce, které jinak ovládá pouze člověk. Vedle aplikace Sound Analyser pracuje Škoda Auto na četných dalších možnostech využití technologií na bázi umělé inteligence. V projektu Follow the Vehicle automobilka testuje ve spolupráci s VŠB – Technickou univerzitou Ostrava jízdu v kolonách, složených z jednoho osobního vozu s řidičem a autonomně řízených vozů. V sídle firmy v Mladé Boleslavi využívá automobilka technologii vyhodnocení obrazu pro rozpoznávání a hlášení volných parkovacích míst v areálu závodu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze