Skotsko využívá zelenou elektřinu, 97,4 % je z obnovitelných zdrojů

1
Skotsko využívá zelenou elektřinu, 97,4 % je z obnovitelných zdrojů
Fotografie: Thomas Richter, Unsplash
  • Hlavním obnovitelným zdrojem elektřiny ve Skotsku je vítr
  • Největší nárůst měla v roce 2020 energie vodní
  • Skotsko chce být uhlíkově neutrální do roku 2045

V roce 2011, kdy Skotsko již využívalo 37 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, si stanovilo cíl týkající se energetické statistiky. Plánem bylo do roku 2020 generovat 100 % hrubé poptávky elektřiny v zemi z obnovitelných zdrojů. Čísla ale 25. března ukázala, že cíl naplněn nebyl, protože minulý rok byla obnovitelná elektřina využita jen ze 97,4 %. Na druhou stranu je to stále o 8 % více než v roce 2019.


„Zelené“ Skotsko má nastaveny jedny z nejambicióznějších cílů v rámci změny klimatu na světě. V budoucnu se mimo plného využití obnovitelné energie ve všech oblastech od elektřiny přes transport až po vytápění zavázalo, že bude do roku 2045 uhlíkově neutrální.

Diskuze ke článku
Tobiáš Fiala
Tobiáš Fiala
Tak mít možnosti díky poloze jaký mají oni tak je to zas o něco snazší. Další věc je umět to využít a nebýt vůči oze zahořklí jako to je u nás, kde se berou jako kdyby to bylo něco špatnýho a tím furt roste tendence vracet se k uhlí a to si myslím, že do budoucna není nic ok. Přitom energie z oze už dneska stojí i daleko míň než uhelná a nemusel jsem se o tom přesvědčovat dlouho, u bezDodavatele jsem připojený jen pár měsíců, ale mám za to, že kdyby se nad tím zamyslelo takhle víc lidí, tak bychom se třeba posunuli v energetice dál a nebyli tam kde jsme teď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze