Sledujte živě start mise Psyche. Cílem bude kovový asteroid

Sledujte živě start mise Psyche. Cílem bude kovový asteroid
Fotografie: NASA/JPL
  • Start je naplánován na 16:19 a NASA začne živě vysílat přibližně o hodinu dříve
  • Raketa Falcon Heavy od SpaceX vynese kosmickou loď Psyche
  • Poletí do hlavního pásu asteroidů, kde bude stejnojmenný asteroid studovat

Dnes odpoledne se můžete podívat na to, jak startuje raketa Falcon Heavy od SpaceX a na svém vrcholu ponese kosmickou loď Psyche, která bude směřovat ke stejnojmennému asteroidu. Původně měla mise odstartovat už minulý rok, kvůli dokončovacím pracím se však start o rok posunul. Letos byl první start naplánován na 5. října, poté byl posunut na 12. října a včera NASA oznámila, že kvůli počasí proběhne dnes v 16:19 středoevropského času. Živé vysílání začne hodinu před startem.

Kosmická loď bude směřovat k asteroidu bohatého na kovy a než k němu dorazí, uletí 3,5 miliardy kilometrů. Nachází se v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a jeho studium nám pomůže porozumět naší Sluneční soustavě. Vědci předpokládají, že Psyche by mohl být součástí vnitřku planetesimály, tedy stavebního kamene kamenné planety, která se ovšem nikdy v planetu nezformovala.

Prostudování Psyche tak může ukázat jádro Země, ke kterému se nedostaneme. Pokud by se ukázalo, že asteroid není zbytkovým materiálem planetesimály, může se jednat o nový vesmírný objekt z počátků Sluneční soustavy.


Kosmická loď je podle popisku NASA vybavena magnetometrem a bude na Psyche hledat důkazy o tom, zda měl dříve magnetické pole. Pokud by bylo zbytkové magnetické pole potvrzeno, byl by to jasný důkaz, že vznikl z jádra planetárního tělesa. Mezi další přístroje patří gama a neutronový spektrometr, který by měl odhalit, z jakých chemických prvků se asteroid skládá. Multispektrální zobrazovač zase poskytne informace o minerálním složení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze