LightSail 2 úspěšně rozvinula plachtu a pluje po oběžné dráze

aktualizováno
LightSail 2 úspěšně rozvinula plachtu a pluje po oběžné dráze
  • Plachta už zachytává fotony
  • Ty udělí družici zrychlení
  • Půjde tak měnit její orbitu

Aktualizováno 25. 7. 2019

Testy sluneční plachetnice LighSail pokračují na výbornou. Již se podařilo rozvinout plachtu o velikosti 5,6 × 5,6 metrů, což je pro představu zhruba velikost boxerského ringu. Výsledkem je objekt pozorovatelný ze Země pouhým okem, ale hlavně dostatečná plocha na zachytávání fotonů ze slunce. Oznámila to na svém webu Planetary Society. Také zde přidává snímky ze dvou širokoúhlých kamer.

SolarSail 2
Snímek z rozvíjení plachty

Podle zástupců organizace se jedná o završení čtyřicet let dlouhé snahy o ověření teorie už ze 17. století, že by šlo „vesmírného vánku“ využít k pohonu běžně velkých těles. I když se získaná síla rovná zhruba tíze kancelářské sponky, čemuž odpovídá i získané zrychlení, jedná se o pozoruhodný vědecký průlom.

Původní informace z 9. 7. 2019

Jedním z nejzajímavějších projektů, který při své poslední misi vynesl do vesmíru Falcon Heavy společnosti SpaceX, je solární plachetnice LightSail 2. Jedná se o projekt nevládní organizace Planetary Society, kterou v 80. letech 20. století zakládal také astronom Carl Sagan, kterého možná budete znát jako autora předlohy k vynikajícímu sci-fi snímku Kontakt.

Současné počínání taky hodně zní jako z vědeckofantastické literatury. Projekt si klade za cíl v následujících dnech a týdnech ověřit, že lze z fotonů ze slunce získat zrychlení i pro běžně velké objekty a že jej lze použít pro pohyb na oběžné dráze. K zachytávání fotonů má sloužit plachta z mylaru tenká jen 4,5 mikrometru s rozměry 5,6 × 5,6 metrů. Tak velký objekt bude pozorovatelný i ze Země, bohužel ne však z našeho území.

Družice má za sebou úspěšný start a už se ohlásila na Zemi, jak Planetary Society oznámilo na svém webu. Po rozvinutí plachty bude možné ovládat její náklon vůči Slunci a získat tak zrychlení, které umožní změnit její oběžnou dráhu. Pokud se tak stane, bude se jednat o první řízenou solární plachetnici na zemské orbitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze