Služba BankID SIGN garantuje totožnost osoby, která podepíše jakýkoliv dokument

Služba BankID SIGN garantuje totožnost osoby, která podepíše jakýkoliv dokument
Fotografie: Dimitra Papadopoulu, fZone.cz
  • Služby společnosti Bankovní identita mohou klienti aktivně využívat už tři měsíce
  • Nová revoluční služba BankID SIGN je jednoduchá, rychlá a spolehlivá
  • Momentálně je ve fázi testování
  • Alespoň pět bank jí začne používat na konci října

Na tiskové konferenci, která se konala v krásných prostorách Art & Event Gallery Černá labuť, představila společnost Bankovní identita svou novou digitální službu zvanou BankID SIGN. Jedná se o zaručený podpis smlouvy nebo dokumentu v PDF formátu, jenž bude garantovat totožnost osoby, která danou smlouvu nebo dokument podepíše. Vše je možné díky identifikaci prostřednictvím bankovní identity.

Služba BankID SIGN

Bankovní identita se stala nejpoužívanějším a nejrozšířenějším prostředkem digitální identifikace a ztotožnění přes BankID je podle průzkumů službou nejdůvěryhodnější. Společnost totiž nabízí služby univerzální, které jdou napříč sektory, a výrazně zjednodušuje životy svých klientů. Je navíc dokázáno, že používání bankovní identity rozhýbává ekonomiku. BankID aktuálně využívá více než 30 firem. Mezi ty patří třeba společnost Mall Pay, Generali Česká pojišťovna nebo Sazka. Digitální platforma BankID propojuje firmy a instituce s bankami. Usnadňuje přihlašování, ověřování a potvrzování transakcí. Pro občany je bankovní identita prostředkem, pomocí kterého se mohou bezpečně a jednoduše elektronicky prokázat při používání online služeb státu (Portál občana), firem nebo institucí. Používání je jednoduché jako přihlašování k internetovému bankovnictví. Navíc funguje i na stejném principu.

Nový elektronický podpis BankID SIGN slouží k projevu vůle. Jeho použitím klient potvrzuje srozumění s určitým dokumentem. „V tuto chvíli v České republice všeobecně používaná forma digitálního podpisu chybí. To, co se dnes používá, je způsob ‚prostého podpisu‘, kdy dokumenty podepisujete zadáním kódu doručeného na mobilní telefon. Jenže druhá strana nemá jistotu, kdo skutečně dokument podepsal. BankID SIGN ověří klienta prostřednictvím bankovní identity, což je jednoznačná identifikace. Navíc klient nepotřebuje žádný kvalifikovaný certifikát,“ říká předseda představenstva Jan Blažek, který je u projektu bankovní identity od samého počátku.

Služba Bank iD SIGN

Společnost Bankovní identita byla založena v září roku 2020, a tak nedávno oslavila své jednoleté výročí. Klienti mohou služby aktivně využívat od 1. června. Výše zmiňovaný elektronický podpis je momentálně ve fázi testování. Jeho produkční pilot se spustí na konci tohoto měsíce a můžeme očekávat, že na konci října bude službu využívat minimálně pět bank. BankID SIGN bude dostupný pro každého, kdo má bankovní identitu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze