Smartflower dává smysl, jen cena bude muset být nižší

7
Smartflower dává smysl, jen cena bude muset být nižší
  • Investice za kompletní instalaci se pohybuje okolo 600 tisíc korun
  • Ročně smartflower vyrobí okolo 4 000 kWh, záleží na umístění
  • Květina má svojí baterii o velikosti 13,8 kWh, ale dá se připojit i k jiným

Vsadím se, že většina mužů smysl květin, které často darují ženám, příliš nechápe, a přesto je kupují. Doba jde pomalu dopředu, a tak jednou své ženě budou moci koupit pořádnou květinu, která bude i velmi praktická a rozhodně přežije déle než jen pár týdnů.

Na mysli mám smartflower neboli chytrou květinu. O co jde? Květina má svůj „stonek“, který však v našem případě je stonkem opravdu pořádným, a na jeho konci je květ, který se umí „rozbalit“ a zase schovat. Květ je složen ze solárních článků a tak vyrábí elektřinu. Výrobců, kteří chytré květiny vyrábějí, je spousta, podobně jako jednotlivých typů. V praxi se však květiny umí natáčet za sluncem, aby pochytaly co nejvíce slunečních paprsků. Ve chvíli, kdy máte rodinnou oslavu, si ji můžete nechat schovat, abyste měli na zahradě více prostoru.

V praxi se květiny umí natáčet za sluncem, aby pochytaly co nejvíce slunečních paprsků.

Na jednu takovou chytrou květinu jsme se dnes podívali. Ve chvíli, kdy je roztáhnuto všech 12 lístků, máte k dispozici 4,93 metrů čtverečních panelů. Květina má i svojí baterii, a to konkrétně o velikosti 13,8 kWh. Tam se vyrobená energie ukládá. Pokud by vám to bylo málo, květina se dá připojit i na stávající baterii, ať už byste měli řešení od Tesly, nebo od jiné společnosti. Ve chvíli, kdy se květina skládá, se zároveň i čistí. Vlivem nečistot se údajně ztratí zhruba 5 procent účinnosti.

Výrobce udává zajímavý přepočet energie, která vznikne za různě dlouhé období.

Jedna hodina využívání smartflower se rovná…

  • …15 hodinám sledování oblíbeného seriálu
  • …101 nabití vašeho chytrého telefonu
  • …182 hodinám relaxování a svícení LED žárovkou

Jeden den využívání smartflower se rovná…

  • …7 horkým sprchám s ohřevem vody
  • …17 plným pračkám
  • …50 šálkům čaje
  • …100 ujetým kilometrům ve vašem elektromobilu

Výrobce tvrdí, že ročné by vám smartflower měla poskytnout okolo 4 tisíc kWh. Záleží na vaší destinaci. Zatímco v Los Angeles by to mělo být až 5 510 kWh, tak ve Vídni jen 3 550 kWh. Držme se tedy průměru 4 tisíc kWh. Pro představu, kdy zanedbáme ztráty, jde o 40násobné nabití Tesly Modelu S 100D. Tesla uvádí, že na jedno nabití urazíte 632 kilometrů dle NEDC. Pokud budeme přísní a řekneme, že v reálu urazíte 350 kilometrů, pak s vaší Teslou urazíte 14 tisíc kilometrů na elektřinu, kterou vám vyrobí smartflower. Ve chvíli, kdy Teslu nabíjíte především doma, pak byste ročně ušetřili poměrně zajímavé finanční prostředky.

Úspora se smartflower při ujetí 14 000 km Teslou První varianta Druhá varianta Třetí varianta Čtvrtá varianta
Cena elektřiny za 1 kWh 1,- 2,- 3,- 4,-
Celkové ušetřené náklady 14 000,- 28 000,- 42 000,- 56 000,-

A teď k tomu hlavnímu. Dle výrobce činí cena okolo 25 až 30 tisíc dolarů, a to včetně instalace. V přepočtu jde tedy o 552 až 663 tisíc korun, a to nepočítáme DPH. Nejde tedy o malou investici. Ve chvíli, kdy byste měli cenu za 1 kWh okolo tří korun, tak se vám investice do smartflower vrátí až za 14 let. Když se na vše podíváme z druhé strany, tak ve chvíli, kdy smartflower vyrobí ročně 4 000 kWh, tak při ceně 600 tisíc korun vás jedna kilowatthodina vyjde na 150 korun, v Los Angeles však už jen na necelých 110 korun.

Ve chvíli, kdy máte volné finanční prostředky, tak lze tvrdit, že pořízením smartflower budete jezdit s vaším elektromobilem zadarmo, popřípadě veškerou elektrickou potřebu vaší domácnosti pokryjete právě ze smartflower. Jestli se má z této zajímavé technologie stát masová záležitost, tak cena bude muset jistě klesnout. To by však nemuselo trvat dlouho.

Zdroje: electrek.co, smartflower.com

Diskuze ke článku
MuF
max. 4000kWh výroba za rok, cena 5Kč/kWh, cena 600 000Kč
takže při ideálních podmínkách návratnost 30let, pokud máte sazbu na tepelné čerpadlo za 2Kč/kWh, tak 75let :-(
MuF
Takže cena by měla být 60 -120 000, aby mělo smysl o tom uvažovat a riskovat investici do technologicky složitého a tím i potenciálně poruchového systému s automatickým natáčením.
Boo
Takže pokud bydlím kousek jižně od Vídně (abych byl na průměru 4MWh/rok) i při ceně 10Kč/1KWh po 15 letech (odhaduji že to bude životnost, když nebudu dávat nic na údržbu) musím mít našetřeno na ekologickou likvidaci. Firma bude muset být certifikovaná, takže zadarmo to nebude.
Další super tunel na dotace. Ale i ty musí někdo zaplatit... Nebo že by se ty prašulky natiskly?
Ondra
Škoda, že to je tak drahé, docela tomu fandím.
Jenom pro srovnáná Jaderná elektrárna Temelín vyrobí za rok 14 miliard kWh, to je ekvivalent
3 500 000 Smartflower. Jaderná elektrárna Temelín pokrývá cca 20% spotřeby ČR.
Tzn. pro celou ČR by bylo potřeba 17 500 000 Smartflower...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze