Sony PlayStation Portal
test

Sony PlayStation Portal

Prodloužená ruka vaší konzole

Přenosné herní konzole Sony, jako je například legendární PSP či PlayStation Vita, se nezapomenutelně zapsaly do srdcí všech hráčů, kteří tak bedlivě sledovali jakékoliv náznaky toho, že bychom se mohli dočkat přenosné herní konzole nové generace. Sony PlayStation Portal v tomto ohledu hned z několika důvodů PSP ani Vitu nezastoupí, přesto se však rozhodně jedná o zajímavý kus hardwaru.

Popularita Nintenda Switch jasně dokazuje, že na videoherním trhu má stále své místo i přenosná herní konzole a mobilní hry nemusí být jedinou moderní alternativou toho, co můžeme hrát na cestách. S růstem cloudových služeb se pak navíc logicky nabízí možnost vyrobit hardware, který nebude oplývat výkonem, ale nabídne jiné pro hráče důležité prvky a teoreticky si vystačí s internetovým připojením. V tomto duchu bylo svým způsobem navrženo i zařízení PlayStation Portal, ačkoliv je jeho využití ještě specifičtější, než se může na první pohled zdát.

Design a konstrukce: rozpůlený DualSense s obrazovkou uprostřed

Po designové stránce je Portal jakousi chimérou, která kombinuje jednoduchý tablet a velmi povedený ovladač DualSense z herní konzole PlayStation 5, který osobně považuji za jeden ze stavebních kamenů „next-gen“ konzolového herního zážitku. Nápad přenést schopnosti DualSense, jmenovitě pak adaptivní triggery, které umí klást různou intenzitu odporu a imitovat například odpor spouště u různých typů střelných zbraní, či špičkovou haptickou odezvu, do konzole Portal je svým způsobem geniální, neboť podstatně vylepšují herní zážitek. Nepřekvapí tak, že se PlayStation Portal velmi příjemně drží a ovládá, dokonce ani hmotnost, která činí přibližně jeden kilogram, se díky dobrému rozložení nezdá nijak přehnaná.

Již při prvním pohledu je na druhou stranu zřejmé, že PlayStation Portal není tak docela konzolí, kterou byste si mohli dát do kapsy a hrát na zastávce při čekání na autobus, potřeba by byl v takovém případě spíše batoh. To by však neměl být problém se zohledněním toho, že se jedná o především „domácí“ videoherní konzoli, tedy zařízení, u něhož se počítá s tím, že stráví většinu času v rámci domácnosti, ačkoliv s ním lze hrát i na cestách.

Filozofie konzole Portal je konkrétně taková, že si tuto konzoli zapnete ve chvílích, kdy z nějakého důvodu nemůžete hrát na obrazovce televizoru, k němuž máte připojenou konzoli PlayStation 5. V tomto ohledu je zároveň nutné zmínit, že Portal je pouhým „doplňkem“ (či prodlouženou rukou) ke konzoli PlayStation 5, kterou tak musíte vlastnit, abyste mohli Portal používat. To je samo o sobě trochu limitující a mnohým se kvůli tomu může zdát pořizovací cena Portalu mírně nepřiměřená.

Obraz a zvuk: prostor pro zlepšení je velký

Důležitou roli hraje u přenosné herní konzole audiovizuální kvalita, kterou v tomto případě zajišťuje 8" zobrazovací panel typu IPS LCD s Full HD rozlišením a 60Hz obnovovací frekvencí. Jedná se tedy o poměrně základní výbavu, která vás rozhodně neoslní a i s přihlédnutím k ceně zařízení se domnívám, že by bylo adekvátní, kdybychom se dočkali alespoň OLED panelu, jenž by nabídl líbivější barvy a špičkový kontrast. Displej konzole PlayStation Portal není vyloženě špatný, ale ani vás vizuálně zkrátka nijak neoslní. Maximální jas je na hraní v domácnosti zcela dostačující, venku pak pouze za předpokladu, že nebudete vystaveni jasnému světlu.

Sony PlayStation Portal

Druhým aspektem je zvuk, který je bohužel ještě větším zklamáním než samotný obraz. Integrované (stereo) reproduktory jsou s přihlédnutím k velikosti Portalu velmi slabé a na mobilenet.cz pravidelně testují lépe hrající kompaktní smartphony. Například s herním smartphonem ASUS ROG Phone 8 Pro se PlayStation Portal nedá vůbec srovnávat, což je podle mě celkem ostuda pro PlayStation.

Pozitivně lze hodnotit alespoň přítomnost 3,5mm jacku, který bude pro náročnější hráče zřejmě stejně jedinou „správnou“ volbou kvůli nejnižší možné latenci. Přesto zamrzí, že sluchátka s Bluetooth k Portalu nepřipojíte, a to třeba ani ta od Sony. Jediná sluchátka, která lze s konzolí bezdrátově spojit, jsou Pulse Explore a Pulse Elite, jelikož je nutné využít technologii PlayStation Link. Oboje sluchátka jsou relativně drahá (levnější stojí přibližně 3,5 tisíce korun, dražší v podstatě stejně jako PlayStation Portal).

Kvalita připojení a možnosti systému

Když dojde na samotné hraní, je nutné nejprve Portal spárovat s PlayStationem 5, což je otázka pár minut, poté se již ocitnete v rozhraní konzole PlayStation 5. Portal totiž využívá funkci Remote Play, kterou lze používat například také u smartphonů či tabletů. Přihlédneme-li k tomu, že si například k novějšímu iPadu, který bude mít lepší displej i reproduktory než PlayStation Portal, můžete rovněž připojit DualSense, hlavní výhoda PlayStationu Portal (jakožto dedikovaného zařízení) se rychle vytratí.

Osobně bych považoval za velkou přednost Portalu, kdyby byla právě kvalita připojení lepší než u ostatních zařízení, kde lze Remote Play využít, bohužel tomu ale tak není. Dokonce i hraní v rámci domácnosti (a to jsem nepoužíval žádný zastaralý router) může být trochu oříšek a na místech, kde nemáte dokonalé pokrytí, resp. „plný signál“, již s velkou pravděpodobností budete pozorovat nepříjemné lagování. Zcela bezproblémového herního zážitku jsem se tak dočkal snad jen pár metrů od PlayStationu 5/routeru (obě zařízení mám umístěna vedle sebe). Pro úplnost uvedu, že doma využívám optického připojení 200 mb/s .

Porovnání PlayStationu Portal s ovladačem DualSense a ukázka rozhraní konzole PlayStation Portal

Hraní mimo domov, například na cestách či v kavárně a podobně, je pak spíše utopie a bez extrémně kvalitního internetového připojení podle mých zkušeností není dost dobře možné. PlayStation Portal má však ještě jedno další, podle mě zcela zbytečné, omezení. Jeho systém totiž umožňuje skutečně jen a pouze streamovat hry, nelze tak například streamovat aplikaci Netflix (či jiné) aplikace dostupné v PlayStationu 5, natož si v rámci Portalu spustit dedikovanou aplikaci, i když konzole využívá jako základ operační systém Android. Stejně tak nelze u konzole využít streamování cloudových her v rámci PlayStation Plus Premium, což je rovněž zbytečné omezení.

Výdrž baterie a nabíjení

Nabíjení probíhá skrze USB-C na zadní straně tabletové části. V rámci environmentálního přístupu pak platí, že v balení sice najdete USB-C/USB-C kabel, ale samotný adaptér si již musíte obstarat sami. Co se výdrže týče, lze se spolehnout zhruba na 4 až 5 hodin na plné nabití, pochopitelně v závislosti na jasu displeje a nepochybně i kvalitě internetového připojení.

Sony PlayStation Portal

Zhodnocení

Z nové herní konzole PlayStation Portal mám bohužel pocit promarněné šance, neboť má poměrně mnoho (zbytečných) kompromisů, přitom se mohlo jednat o skvělý produkt s potenciálem oslovit větší množství hráčů. Zřejmě nejvíc mi vadí, že oproti možnosti využívat Remote Play na tabletu v kombinaci s DualSense nepřináší žádné výrazné výhody, naopak zamrzí přinejlepším pouze průměrný displej, horší hlasité reproduktory či zbytečná limitace s Bluetooth sluchátky. Za minus lze považovat i schopnost na konzoli jen a pouze streamovat hry, nic jiného, ačkoliv by konzole teoreticky měla zvládat spustit i jiné aplikace.

Chválit lze naopak nápad u Portalu využít veškeré přednosti fantastického ovladače DualSense, přítomnost 3,5mm jacku a v neposlední řadě i vcelku rozumnou výdrž na nabití. Schopnosti této konzole jsou nicméně natolik omezené a kvalita streamování skrze Remote Play mnohdy natolik problematická, že má potenciál oslovit pouze velmi úzkou skupinu skalních fanoušků.

Foto: Ioannis Papadopoulos

Klady
  • slušná výdrž na nabití
  • přednosti špičkového ovladače DualSense
Zápory
  • často problematická kvalita hraní skrze Remote Play
  • pouze průměrný displej a slabší reproduktory
  • schopnost pouze streamovat hry, nic jiného
  • nelze připojit jakákoliv Bluetooth sluchátka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze