SpaceX Elona Muska chce rok zakončit startem své dosud nejvýkonnější rakety

SpaceX Elona Muska chce rok zakončit startem své dosud nejvýkonnější rakety
  • Nová raketa nese jméno Falcon Heavy a panenský let by jí měl čekat po odkladu již 29. prosince
  • Aby se dostala do nebes, potřebuje hned tři trysky, kdy každou z nich pohání devět silných motorů
  • Tah je dvojnásobný oproti doposud nejsilnější raketě, což nám dává sílu zhruba osmnácti obřích letadel typu Boeing 747 dohromady

Každý rok oslavuje příchod nového roku salva raket, které na noční obloze zastíní hvězdy nádhernou barevnou show. Je tedy symbolické, že průkopnická společnost SpaceX vizionáře Elona Muska chce podle všeho oslavit nový rok startem své doposud nejvýkonnější rakety. Není se však čemu divit, SpaceX úspěšně testuje rakety Falcon 9 tak často, že už o tom skoro ani nikdo nepíše, což je pouze důkazem obrovského pokroku, kterého SpaceX docílilo. Nyní je tedy na čase udělat další krok vpřed raketou Falcon Heavy.

Raketa SpaceX Falcon Heavy

Jen pro představu síly tohoto giganta si jej krátce představme. Na rozdíl od předchozích raket SpaceX nemá Falcon Heavy jednu ani dvě trysky, ale dostal do vínku hned tři, přičemž každou z nich pohání devět motorů Merlin 1D. Nový Falcon tak bude mít dvojnásobný tah oproti doposud nejsilnější raketě SpaceX a jeho síla se rovná zhruba osmnácti obřím letadlům typu Boeing 747. Není tedy divu, že všichni nadšenci vesmírného průzkumu už netrpělivě čekají na první misi krále Muskových raket, avšak datum prvního vzletu zatím nebylo úplně jasné.

SpaceX už sice začátkem letošního roku hovořilo o vzletu v listopadu, ale ten už tu pár dní máme a start rakety byl podle posledních zpráv odložen kvůli nedostupnosti vzletové rampy, která je ke startu potřeba. Za její nedostupnost může nepochybně i vytíženost SpaceX a časté testy menších raket Falcon 9.

Raketa SpaceX Falcon Heavy

Nyní se ovšem zmiňuje o první letu Falconu Heavy web NASASpaceflight, který má od důvěryhodných zdrojů informací, že se výkonná raketa dostane do oblak v posledních dnech prosince. Přesněji uvádí, že Muskova společnost chce provést nejprve v polovině tohoto měsíce test trysek, jemuž má následovat velkolepý start samotné rakety 29. prosince.

Zpráva přitom bere v potaz také čas, který je zapotřebí pro přestavbu Vzletového komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku pro potřeby Falconu Heavy, ze kterého před ním má vzlétnou ještě jedna raketa. Připomeňme si také, že sám Musk se v září na prezentaci v Austrálii nechal slyšet, že chce novou raketu typu Heavy otestovat do konce roku.

Raketa SpaceX Falcon Heavy

Musk zároveň své fanoušky a příznivce nedávno potěšil zveřejněním animace Falconu Heavy, která ukazuje ideální průběh jeho první mise. Byť je Musk optimistický ohledně data startu, nezapomíná ani na problémy, které zažil Falcon 9, a připomíná nám, že se toho může při první skutečné misi mnoho pokazit.

Závěrem si připomeňme, že společnost SpaceX byla založena již v roce 2002 a za tu doba dokázala vyvinout impozantní raketový systém. Jeho účelem je přitom vytváření raket, které se mohou opětovně používat, čímž se mají výrazně srazit náklady na vesmírné cestování a výzkum. Držme tedy palce, aby se Heavy v prosinci úspěšně odlepil od povrchu naší mateřské planety a velkolepě tak završil pro společnost SpaceX velmi úspěšný rok.

Zdroje: nasaspaceflight.com, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze