Proč SpaceX přerušil spolupráci se společností Spaceflight?

Proč SpaceX přerušil spolupráci se společností Spaceflight?
Fotografie: unsplash.com
  • Firma Spaceflight je z ukončení spolupráce překvapena a snaží se SpaceX zkontaktovat ohledně řešení
  • Společnost dodávala satelitní dávkovač SHERPA, který na oběžné dráze vypouštěl malé satelity
  • SpaceX minulý rok satelitní dávkovač odstranil ze své mise, jelikož došlo k úniku kapaliny

SpaceX po letech spolupráce se společností Spaceflight Inc. ukončil spolupráci. Firma Spaceflight poskytovala satelitní dávkovač SHERPA, který vypouštěl na oběžnou dráhu malé satelity. SpaceX zaslal společnosti e-mail, kde informoval, že nadále nebude se Spaceflight Industies spolupracovat.

Společnost Spaceflight byla z tohoto kroku překvapena. „Byli jsme překvapeni, když jsme se o tom v pátek dozvěděli, a nebyli jsme informováni o důvodech tohoto rozhodnutí. Pokračujeme v kontaktu se SpaceX ve snaze prodiskutovat jejich stanovisko, ale zatím se neozvali,“ řekla Jodi Sorensen, marketingová viceprezidentka Spaceflight. V prosinci minulého roku odstranil SpaceX satelitní dávkovač SHERPA z mise Transporter-3, protože v pohonném systému došlo k úniku. Další mise měla proběhnout v dubnu, SpaceX ale odmítl letět se SHERPA kvůli obavám vztahujícím se k životnímu prostředí.

SpaceX je předním poskytovatelem vypouštění satelitů na oběžnou dráhu. 13. ledna vyslal na oběžnou dráhu 105 satelitů při misi Transporter-3, 88 satelitů při misi Transporter-2 a 143 satelitů minulý rok v lednu. Spojení společností při vypouštění mikrosatelitů, nanosatelitů a cubesatelitů je výhodné hlavně z hlediska finančního. Vypuštění v jednom startu stojí firmy daleko méně peněz.


Společnosti, které spoléhaly na Spaceflight, dle spacenews.com zvažují zarezervovat si místo na spolujízdu přímo u SpaceX, což však vyjde na více jak milion dolarů (22,4 milionu korun), tím se vypuštění stane pro firmy dražší. Spaceflight spolupracuje i s dalšími poskytovateli startů, jako je Rocket Lab nebo Astra Space.

Únik kapaliny z SHERPA byl odhalen asi tři týdny před samotným startem a po zkoumání bylo sděleno, že šlo o konstrukční chybu, která měla za následek vypouštění kapaliny. Spaceflight se po tomto incidentu rozhodl se SHERPA nelétat a zákazníkům našel alternativní starty. „Navzdory nejlepšímu úsilí Spaceflight se SpaceX rozhodl nelétat s SHERPA, dokud nebude moci lépe porozumět analýze a testovacím přístupům. Pokračujeme ve spolupráci se SpaceX, abychom pochopili jejich rozhodnutí a řešili jakékoli obavy ohledně budoucích misí,“ řekla Sorensen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze