Mise Euclid úspěšně odstartovala

Mise Euclid úspěšně odstartovala
Fotografie: ESA
  • Start proběhl bez problémů
  • Za měsíc se satelit dostane do bodu L2
  • Tam začnou testy přístrojů, spuštění proběhne za čtvrt roku

Mise ESA Euclid odstartovala na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX z vesmírné stanice Cape Canaveral na Floridě v USA, stalo se tak přesně 1. července 2023 v 17:12 SELČ, informovala na svých stránkách sama ESA. Úspěšný start znamená začátek ambiciózní mise, jejímž cílem je odhalit povahu dvou záhadných složek našeho vesmíru: temné hmoty a temné energie.

Po startu a oddělení od rakety potvrdilo Evropské středisko kosmických operací ESA (ESOC) v německém Darmstadtu v 17:57 SELČ příjem signálu z družice Euclid prostřednictvím pozemní stanice New Norcia v Austrálii. Euclid se nyní vydal na měsíc dlouhou cestu do Lagrangeova bodu L2, který se nachází 1,5 milionu kilometrů od Země v opačném směru než Slunce. Čtyři týdny po startu vstoupí Euclid na oběžnou dráhu kolem L2. Jakmile se dostane na oběžnou dráhu, zahájí řídicí pracovníci mise činnosti, jejichž cílem je ověřit všechny funkce kosmické lodi, zkontrolovat dalekohled a nakonec zapnout přístroje.

Poté budou vědci a inženýři dva měsíce intenzivně testovat a kalibrovat vědecké přístroje sondy Euclid a připravovat se na rutinní pozorování. Tři měsíce po startu zahájí teleskop počáteční fázi průzkumu vesmíru. Teleskop pak bude zkoumat třetinu oblohy s nebývalou přesností a citlivostí. Pozorováním miliard galaxií do vzdálenosti 10 miliard světelných let vytvoří nejrozsáhlejší 3D mapu vesmíru, jejíž třetí rozměr představuje čas. Mise je naplánována na 6 let s tím, že pokud bude teleskop fungovat, může se o 5 let prodloužit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze