SpaceX letos zahájí misi Fram2 – první vesmírný let lidí do polárních oblastí

SpaceX letos zahájí misi Fram2 – první vesmírný let lidí do polárních oblastí
Fotografie: SpaceX
  • Čtyřčlenná posádka se vydá v kapsli Dragon na polární oběžnou dráhu Země
  • Ve vesmíru stráví 3 až 5 dní, během kterých budou studovat polární oblasti
  • Posádku tvoří Chun Wang, Jannicke Mikkelsenová, Eric Philips a Rabea Roggeová

Společnost SpaceX má za sebou již několik vesmírných letů. Od roku 2020, kdy létá k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), podnikla 13 vesmírných letů s lidskou posádkou a do vesmíru tak vyslala 50 astronautů. Na konci letošního roku společnost plánuje zahájit šestou komerční misi pod názvem Fram2, která jako první s lidskou posádkou prozkoumá polární oblasti Země. Mise odstartuje na raketě Falcon 9 v kapsli Dragon, kde budou čtyři cestující.

Mise byla pojmenována podle space.com po norské lodi, která v letech 1893 až 1912 podnikala průkopnické plavby do Arktidy a Antarktidy. Misi bude velet podnikatel z Malty Chun Wang, který chce letem vzbudit zvědavost u širší veřejnosti a ukázat, jak mohou moderní technologie pomoci při průzkumu Země. K Wangovi se přidá Norka Jannicke Mikkelsenová, která bude velitelkou vozidla, Australan Eric Philips a Němka Rabea Roggeová. Pro všechny členy posádky to bude znamenat první let do vesmíru.

Posádka bude obíhat Zemi na polární oběžné dráze ve výšce 425 až 450 km nad Zemí a pozorovat polární oblasti. Ve vesmíru by čtveřice měla být 3 až 5 dní. „Posádka bude studovat zelené úlomky a fialové pruhy kontinuálních emisí srovnatelných s jevem známým jako STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), který byl naměřen ve výšce přibližně 400–500 km nad zemskou atmosférou. Posádka bude také spolupracovat se SpaceX na provádění různých výzkumů s cílem lépe porozumět účinkům vesmírných letů na lidské tělo,uvedl SpaceX v popisu mise.


SpaceX je jedinou americkou společností, která dokáže vynést astronauty na ISS. Kapsle Dragon tak byla využita na soukromé mise Axiom Space, které proběhly již tři. Vesmírný let si také zaplatil Jared Isaacman, který podnikl misi Inspiration4 a v plánu je také mise Polaris Dawn, která by měla odstartovat ještě tento měsíc. I tuto misi zafinancoval Jared Isaacman – tentokrát bude cílem první komerční výstup do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze