Astronaut NASA překonal dosavadní rekord v nejdelším vesmírném letu

Astronaut NASA překonal dosavadní rekord v nejdelším vesmírném letu
Fotografie: NASA
  • Astronaut Mark Vande Hei překonal americký rekord v pobytu na ISS
  • Vande Hei odletěl na ISS 9. dubna 2021 a návrat je naplánovaný na 30. března
  • Ruští kosmonauti pobývají ve vesmíru ještě déle, americký rekord překonali tři z nich

Mark Vande Hei je americký astronaut a 551. člověk ve vesmíru. Pro NASA začal pracovat v roce 2006, v roce 2009 pak byl vybrán jako jeden z 20 astronautů. Základní výcvik dokončil o dva roky později. Poprvé letěl do vesmíru 12. září 2017 a vrátil se 28. února 2018. Svůj druhý let započal 9. dubna 2021 a na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je doposud. Ve chvíli, kdy odlétal ze Země na ISS, netušil, jak dlouho tam zůstane. Nyní však získal titul amerického astronauta s nejdelším jednotným vesmírným letem. Původní rekord držel Scott Kelly a činil 340 dní, 8 hodin a 42 minut. Tento rekord Vande Hei překonal 15. března. Jelikož je navíc stále na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), další dny neustále nabíhají.

Když jsem odstartoval, nevěděl jsem, že let bude tak dlouhý, ale určitě jsem věděl, že je to možné,“ řekl Vande Hei již v lednu. Jeho návrat je naplánovaný na 30. března, kdy se vrátí zároveň se dvěma ruskými kosmonauty v raketě Sojuz. V tomto případě by tedy jeho pobyt na ISS činil 355 dní. Když Vande Hei startoval 9. dubna na ISS, věděl, že jeho pobyt bude trvat nejméně pět až šest měsíců, což je standardní délka pro členy expedičních posádek. Jeho pobyt byl ale prodloužen kvůli návštěvě ruského filmovému štábu a také kvůli tomu, aby ISS nezůstala bez americké posádky. „Jsem ve vesmíru, abych se ujistil, že bude na vesmírné stanici nepřetržitá přítomnost USA,“ řekl Vande Hei.


Dle space.com Vande Hei také začal na ISS meditovat. „Rozhodl jsem se, že meditaci začnu dělat před naším největším oknem – kopulí. Takže každé ráno, než se všichni ostatní probudí a se zhasnutými světly, můžu sedět a dívat se 20 minut na hvězdy,“ řekl. Dodal také, že nejtěžší pro něj je trávit takto dlouhý čas bez rodiny.

Vende Hei není jediný, kdo takto dlouho pobýval na ISS. Kosmonaut Roskosmosu Pjotr Dubrov je na vesmírné stanici stejně dlouho, ale pro ruské kosmonauty tato délka nepředstavuje rekord. Rusové mají mise ještě delší a aktuální americký rekord byl překonán celkově od tří ruských kosmonautů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze