První komerční výstup do vesmíru byl odložen. Mise Polaris Down odstartuje v létě

První komerční výstup do vesmíru byl odložen. Mise Polaris Down odstartuje v létě
Fotografie: Program Polaris
  • Start byl odložen kvůli dokončení příprav
  • Čtyřčlenná posádka odstartuje na raketě Falcon 9 v kapsli Dragon od SpaceX
  • Na oběžné dráze stráví pět dní a provede výstup do vesmíru ve výšce 700 km nad Zemí

První zcela soukromá mise, při které dojde k výstupu do vesmíru, byla odložena na letošní léto. Původně byla plánována na duben. Společnost Polaris k odsunu pouze uvedla, že čas navíc využije pro dokončení příprav. Mise Polaris Down bude vedena miliardářem Jaredem Isaacmanem. K misi použije raketu i kapsli od SpaceX.

Raketa Falcon 9 odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a čtyřčlenná posádka bude na jejím vrcholu v kapsli Dragon. Na oběžné dráze stráví astronauti pět dní, během kterých budou plnit nejrůznější úkoly. Podle popisu mise by raketa i kapsle měly létat výše než kterékoliv předchozí mise a dosáhnout tak nejvyšší oběžné dráhy. Posádka bude mít možnost provádět výzkum kosmického záření na lidské zdraví, jelikož bude prolétat přes části Van Allenova radiačního pásu.

Ve výšce 700 km nad Zemí je naplánován výstup do vesmíru. Bude se jednat o první komerční výstup do vesmíru. Použity budou skafandry od společnosti SpaceX, které by měly být následně využívány i při misích na Měsíci. Kromě toho bude posádka jako první testovat laserovou komunikaci Starlink ve vesmíru, čímž otestuje komunikační systém ve vesmíru, který bude důležitý pro mise na Měsíc a Mars.


Posádku tvoří Jared Isaacman, který bude misi velet, bývalý plukovník amerického letectva Scott Poteet a zaměstnanci SpaceX Sarah Gillis a Anna Menon. Mise není podle space.com nijak placená – Isaacman ji celou financuje sám. V rámci tohoto letu také vybere peníze pro Dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude v Memphisu. Mise Polaris Down jsou naplánované celkem tři, přičemž alespoň jednu by chtěl Isaacman provést v raketě Starship. Ta zatím ale nemá ani dokončené testovací lety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze