Falcon Heavy se chystá vynést komunikační satelit

Falcon Heavy se chystá vynést komunikační satelit
Fotografie: SpaceX
  • Raketa odstartuje ve čtvrtek v 5:04 středoevropského času
  • Falcon Heavy byla až do startu Space Launch System od NASA nejvýkonnější raketou
  • Čtvrteční start bude teprve sedmým v pořadí

Falcon Heavy je výkonná raketa společnosti SpaceX a na rozdíl od Falconu 9 nelétá tak často, jelikož je určena na větší náklad. Další start je naplánován z Cape Canaveral na Floridě na čtvrteční ráno středoevropského času, kdy raketa vynese na oběžnou dráhu komunikační satelit EchoStar 24/Jupiter 3. Pro Falcon Heavy to bude letos už potřetí, co vzlétne. Dokud minulý rok neodstartovala raketa Space Launch System od NASA, byla nejvýkonnější raketou, která dokázala vzlétnout.

Podle everydayastronaut.com váží satelit 9 200 kg, disponuje dvěma solárními panely a baterií pro napájení antén. Družice by měla mít životnost 15 let a stane se součástí konstelace EchoStar, která se aktuálně skládá z pěti satelitů, které byly postupně vypuštěny mezi lety 2003 až 2017. Start je naplánován na 5:04 SELČ a SpaceX začne vysílat přibližně o 15 minut dříve.

Falcon Heavy

Nosná raketa obsahuje celkem 27 motorů Merlin, které jsou využívány i na Falconu 9. Jedná se vlastně o tři základní stupně rakety Falcon 9, které jsou k sobě připevněny. Prostřední část pak navazuje na horní stupeň rakety a kapotáž s užitečným zatížením. Raketa byla navržena tak, aby všechny tři části byly znovupoužitelné, ačkoliv podle space.com centrální posilovač nejspíše při tomto startu obnoven nebude kvůli hmotnosti satelitu. Zbývající dva posilovače by měly přistát přibližně osm minut po vzletu.


Poprvé raketa vzlétla v roce 2018, kdy jako testovací užitečné zatížení s sebou vezla auto Elona Muska – Teslu Roadster s uvnitř sedící figurínou pojmenovanou Starman. Dráha auta je doposud sledována a je tak možné se kdykoliv podívat, kde ve vesmíru se zrovna nachází. Celkově Falcon Heavy odstartoval pouze šestkrát. Důvodem ovšem je, že na většinu nákladu, který se vypouští na oběžnou dráhu Země, postačí menší Falcon 9.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze