Druhý pokus o start rakety Starship se nezdařil celý

aktualizováno
Druhý pokus o start rakety Starship se nezdařil celý
Fotografie: SpaceX
  • Raketa odstartovala krátce po 15:38 SELČ
  • Nepodařilo se dosáhnout oběžné dráhy
  • Raketa začala po startu rotovat a musela být zničena
  • I tak se podařilo nasbírat cenná data

Aktualizováno 15:45

Nejprve byl odpočet zastaven v čase -40 sekund kvůli problémům s tlakováním. Poté se opět rozběhl a raketa odstartovala. Sestava však začala rotovat kolem své osy, což nebylo v plánu. Došlo tedy k jejímu cílenému zničení. Pro SpaceX se ale jedná o částečný úspěch. Podařilo se opustit rampu bez viditelného poškození rakety. SpaceX tak nasbírala další cenné údaje.



Původní informace z 10:00

SpaceX se dnes pokusí podruhé o testovací let s obří raketou Starship, která je složená z nosné rakety Super Heavy a horní části Starship. SpaceX si vyčlenil 62 minut pro možnost startu, nejdříve tak raketa vzlétne ve 14:38 SELČ, přičemž živé vysílání začne o 45 minut dříve. Raketa je již nyní připravena na vesmírné základně Starbase v Texasu, kde měl proběhnout první pokus 17. dubna. Kvůli zamrznutému ventilu se však pokus musel ukončit.

Testování rakety probíhá již několik let a doposud nebyly zažehnuty všechny motory Raptor na nosné raketě. Z celkových 33 bylo najednou zažehnuto 31. Super Heavy se tak zatím ještě neodlepila od země a na svůj první let stále čeká. Horní část rakety Starship má za sebou několik pokusů – ovšem až ten poslední přinesl úspěšné přistání prototypu rakety na zem. Předchozí pokusy skončily neúspěšně, kdy docházelo k explozím.

Při testovacím letu s prototypem Super Heavy a raketou Starship se SpaceX nepokusí o svislé přistání ani jednoho stupně. Nosná raketa by se měla odpojit po necelých osmi minutách od startu a dopadnout do oceánu. Starship bude pokračovat dále na oběžnou dráhu. Jakmile jí dosáhne, obletí zeměkouli a dopadne do vody poblíž Havaje. Celý let by měl trvat hodinu a půl. SpaceX kvůli 120metrové raketě musel postavit nejvyšší odpalovací a záchytnou věž, ze které může Starship odstartovat a později se zde zachytí Super Heavy.


Při pozdějším nasazení rakety do plného provozu pak bude první i druhý stupeň znovupoužitelný. Starship bude schopná dovézt náklad i astronauty na Měsíc a později i Mars. S raketou již nyní počítá NASA, která s její pomocí bude dopravovat astronauty na Měsíc v rámci programu Artemis. Pokud se dnes raketě podaří vzlétnout, předběhne Space Launch System od NASA a stane se nejvýkonnější raketou, která dokáže létat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze