SpaceX vypouští první várku satelitů, které se spojí přímo s mobily

SpaceX vypouští první várku satelitů, které se spojí přímo s mobily
Fotografie: SpaceX
  • Starlink a T-Mobile uzavřeli spojenectví už předloni
  • Nyní startuje první várka satelitů pro připojení mobilních telefonů
  • I s běžným 4G přístrojem by mělo být možné dosáhnout až 7 Mb/s kdekoli na světě

Spojení satelitů a mobilních telefonů je věc, která nabývá stále konkrétnějších obzorů. Satelitní SOS zprávy z iPhonů už pravidelně zachraňují životy, a postupně se přidávají další výrobci a systémy. Na co se však čeká nejvíce, je propojení Starlinku a mobilních telefonů.

Jak informoval Elon Musk na sociální síti X, společnost SpaceX vypustila první várku satelitů Starlink, které se budou moci připojit přímo k mobilním telefonům. První test proběhne někdy během roku 2024.


SpaceX získala minulý měsíc souhlas amerických regulačních orgánů s testováním satelitů ve spolupráci s T-Mobile. Toto spojenectví bylo ohlášeno v roce 2022 s původním slibem zprovoznit satelitní připojení již během roku 2023.

Proč konkrétně ke zpoždění došlo, ale dá se čekat, že za to může složitý schvalovací proces pro dosud nevyzkoušené technologie. Souhlas, který udělila americká Federální komise pro komunikace, byl udělen na dobu 180 dní. SpaceX uvedla, že testy budou nakonec zahrnovat 840 satelitů, které budou přenášet připojení 4G do přibližně 2 000 neupravených chytrých telefonů. Na rozdíl od Starlinku budou rychlosti výrazně nižší, nicméně není potřeba žádné speciální vybavení ani úprava telefonu. Stačí pouze telefon z podporou LTE pásma 25, tedy frekvencí 1900 MHz, což je obvyklá výbava i levnějších přístrojů.

Pokud testy půjdou dobře, mohl by být komerční provoz zahájen v roce 2025.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze