SpaceX vypustila dalších 47 satelitů Starlink

SpaceX vypustila dalších 47 satelitů Starlink
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX vypustila 3. března 47 internetových satelitů Starlink
  • Pro vznosnou raketu Falcon 9 to byl 11. start, dosáhla tak rekordu v počtu opakovaného použití

Společnost SpaceX vypustila ve čtvrtek 3. března 47 internetových satelitů Starlink. Raketa Falcon 9 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Vznosná raketa se přibližně po 9 minutách vrátila zpět na Zem a přistála v Atlantském oceánu, kde je postavená rampa. Toto přistání bylo v pořadí 11. pro Falcon 9, tím raketa dosáhla rekordu v opětovném použití.

Server space.com uvedl, že SpaceX chce vypustit až 12 000 družic, které budou poskytovat širokopásmý internet po celém světě. Nedávno byly na žádost vicepremiéra satelity nasměrovány nad Ukrajinu, aby pomohly s výpadky internetového připojení kvůli ruské invazi. „Před pár dny ukrajinská vláda potvrdila, že satelity Starlink dorazily a bylo nám řečeno, že se již používají. Nemůžeme být více hrdí na všechny týmy, které se zapojily do tohoto úsilí, spolu s mnoha jednotlivci, kteří dostali podporu. Děkujeme a doufáme, že to pomůže,“ řekl Siva Bharadvaj, inženýr vesmírných operací SpaceX.


Tento start byl pro SpaceX šestou misí Starlink. Všechny starty byly úspěšné, ale v únoru bylo zničeno 40 satelitů kvůli geomagnetické bouři, která satelity stáhla zpět na oběžnou dráhu, kde shořely v atmosféře. Společnost SpaceX již zažádala o souhlas, aby mohla vypustit až 30 000 dalších satelitů nad již schválených 12 000.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze