Hubbleův teleskop zachytil srážku dvou galaxií

Hubbleův teleskop zachytil srážku dvou galaxií
Fotografie: NASA
  • Teleskop zachytil snímek dvou galaxií, které do sebe narazily, a tím došlo ke zrodu hvězd
  • Galaxie na sebe stále působí gravitačními silami, u jedné z nich ro způsobilo trojúhelníkový tvar

Hubbleův vesmírný teleskop zachytil na snímku dvě galaxie, které do sebe narazily, došlo tak k velkému zrodu hvězd. Obě galaxie se souhrnně nazývají Arp 143 a samostatně se jedná o galaxie NGC 2445 a NGC 2444. Dle NASA astronomové předpokládají, že galaxie procházely jedna přes druhou, a tím zažehly zrození obrovského množství hvězd.

Galaxie NGC 2445 je bohatá na plyn, který je základní stavební jednotkou pro hvězdy, vznikly tak tisíce hvězd. Galaxie však nyní vytváří neobvyklý tvar trojúhelníku, jelikož část z ní neustále přitahuje gravitační síla druhé galaxie NGC 2444. „Simulace ukazují, že čelní srážky mezi dvěma galaxiemi jsou jedním ze způsobů, jak vytvořit prstence nových hvězd,“ řekla astronomka Julianne Dalcantonová.


Většina akcí probíhá v galaxii NGC 2445, kde se u jejího středu formuje další skupina mladých hvězd, jejichž stáří je odhadováno na 1 až 2 miliony let, což představuje pro vesmír opravdu málo. Druhá ztratila svůj plyn potřebný pro zrod hvězd již dávno. Galaxie NGC 2444 obsahuje již pouze staré hvězdy a žádné nové v ní vznikat nemohou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze