Sledujte, jak SpaceX dnes v noci vypustí desítky internetových satelitů Starlink

Sledujte, jak SpaceX dnes v noci vypustí desítky internetových satelitů Starlink
Fotografie: SpaceX
  • Start se uskuteční v noci z pátku na sobotu, sedm minut po půlnoci
  • Nosná raketa se vrátí na loď v oceánu
  • Současnou sestavu 2 500 družic tak rozšíří 50 dalších

Společnost SpaceX plánuje v noci z pátku na sobotu vypustit další velkou várku svých internetových satelitů Starlink a přistát s raketou na lodi na moři, akci lze sledovat v přímém přenosu.

Dvoustupňová raketa Falcon 9 s 53 družicemi Starlink má odstartovat z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii v pátek v 18:07 EDT, tedy sedm minut po půlnoci středoevropského letního času. Pokud vše půjde podle plánu, zhruba devět minut po startu se první stupeň Falconu 9 vrátí na Zemi, kde přesně přistane na bezpilotní lodi, která bude čekat v Tichém oceánu.

SpaceX dosud vypustila téměř 2 500 družic Starlink, z toho slušnou část v poslední době. 11 z 18 dosavadních kosmických letů společnosti v roce 2022 byly specializované mise Starlink. Další start bude následovat hned o den později, kdy SpaceX plánuje vypustit další várku družic z Cape Canaveral na Floridě.

Takové starty budou brzy naprosto rutinní. SpaceX plánuje pokračovat v budování sítě Starlink, až do naprosto ohromujících rozměrů. Příští generace této konstelace by se nakonec mohla skládat až z 30 000 satelitů. Současné rychlé tempo vypouštění satelitů lze spojit se situací na Ukrajině, kde terminály Starlinku pomáhají nahradit zničenou infrastrukturu a také ve vedení vojenských operací. V ostatních částech světa je Starlink možností přistupovat k internetu na místech, kde to dříve nebylo možné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze