SpaceX vypustil dalších 46 satelitů Starlink, raketa přistála na moři

SpaceX vypustil dalších 46 satelitů Starlink, raketa přistála na moři
Fotografie: SpaceX
  • Let proběhl bez problémů
  • Jedná se o letošní 39. misi a 25. zaměřenou na systém Starlink
  • Přesto je ve vesmíru jen zlomek plánovaných satelitů

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynesla 31. srpna 2022 ze základny Vandenberg Space Force Base na oběžnou dráhu 46 internetových satelitů Starlink. Asi 8,5 minut po startu se první stupeň dvoustupňového Falconu 9 snesl na zem a přesně přistál na robotickou bezpilotní loď společnosti SpaceX Of Course I Still Love You, která pluje v Tichém oceánu.


SpaceX již vypustil více než 3 000 satelitů pro Starlink, obří satelitní síť, která vysílá širokopásmové služby zákazníkům po celém světě. V roce 2022 zatím SpaceX vypustila 25 specializovaných misí Starlink.

Systém se bude nadále rozrůstat jak do počtu, tak ambicemi. Společnost SpaceX má povolení k vypuštění 12 000 satelitů Starlink a požádala mezinárodní regulační orgán o schválení vynesení dalších 30 000 satelitů. To bude potřeba, aby se podařilo udržet rychlosti systému i přes nárůst počtu uživatelů. Očekává se, že razantní zlevnění hardwaru i měsíčního poplatku přiláká nové zájemce. Další vlna zájmu by mohla následovat po zprovoznění satelitního připojení pro mobilní telefony.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze