Špatné stravování a dna: jaké jídlo napomáhá ke zvýšení kyseliny močové?

Špatné stravování a dna: jaké jídlo napomáhá ke zvýšení kyseliny močové?
Fotografie: pixabay.com
  • Krystalky kyseliny močové se při nadměrném množství v krvi ukládají do kloubů
  • Může trvat roky, než se nemoc naplno projeví
  • Pro snížení hladiny je potřeba vyřadit z jídelníčku potraviny bohaté na puriny

Zkratka DNA u mnohých z nás znamená deoxyribonukleovou kyselinu, kterou v Česku známe i pod zkratkou DNK. Dna je ale také zánětlivé onemocnění kloubů, které je způsobeno nadměrnou tvorbou nebo sníženým vylučováním kyseliny močové. Krystalky její soli se pak ukládají do kloubů, ale i orgánů a způsobují v našem těle potíže. Ačkoliv může onemocnění vzniknout i na základě dědičnosti, většinou se rozvine z důvodu špatné životosprávy. Kteří lidé mají vyšší pravděpodobnost a měli by si dávat pozor na určité potraviny?

Co se děje v těle při vzniku dny

Dna je zánětlivé onemocnění, které vzniká ukládáním krystalků kyseliny močové v kloubech. Důvodem je její zvýšená koncentrace v krvi, která může být způsobena geneticky nebo dlouhodobým nevhodným stravováním. Podle Národního zdravotnického informačního portálu se této nemoci dříve říkalo „nemoc králů“, jelikož pouze panovníci měli dříve přístup k přemíře masa a alkoholu – jídlům, která zvyšují kyselinu močovou v krvi. Dnes máme ale k masu i alkoholu prakticky neomezený přísun, a tak se může tato nemoc týkat kohokoliv.

Nemoc nepropukne ihned, může trvat i léta, než se projeví a do té doby se krystalky v kloubech ukládají bez příznaků. Prvním příznakem pak bývá bolest kloubu u palce u nohy. Nemoc ale může zasáhnout i další klouby, a to včetně kolen, zápěstí, loktů i kotníků. Pokud se nemoc projeví, jedná se o takzvanou ataku, která se značí intenzivní bolestí v kloubu. Kloub je podle Cleveland Clinic zarudlý, ztuhlý a oteklý. Záchvat může trvat týden, ale i dva a je pro pacienty velmi nepříjemný.

Co zvyšuje kyselinu močovou v krvi?

Jak jsme už zmínili, v některých případech se jedná o dědičnost a nemoc může propuknout i když se dotyčný stravuje zdravě. Jak uvádí Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), rodinná dědičnost je asi u 10 % pacientů – u zbývajících vzniká na základě špatného stravování. Nejvíce ohrožení jsou ti, kteří se přejídají, mají nadváhu či obezitu a přijímají nadměrné množství bílkovin, tuků a cukrů a zároveň mají jen velmi málo pohybu. Ohroženi jsou také ti, kteří pijí nadměrné množství alkoholu, zejména pak piva a stravují se zejména smaženým jídlem a polotovary.

Zda máte hladinu kyselinou močovou v krvi v normě, vám sdělí váš obvodní lékař po odběru krve. Pokud máte zvýšenou hladinu, nejjednodušší pro optimalizaci je začít dodržovat zdravý jídelníček a vyvarovat se potravinám, které mají vysoký obsah purinů. Mezi ně patří například luštěniny, vnitřnosti, uzeniny, špenát a chřest, čokoláda, černý čaj, zrnková káva a pivo. Důležitý je pohyb, ten je jednoznačně základem pro zdraví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze