Vítám vás u dalšího dílu seriálu, kde si vyvracíme zažité mýty. Blíží se vánoční svátky, venku je zima a sychravo. Právě v tomto období nás nejvíce sužují nemoci a nachlazení, a proto více pijeme teplé nápoje. Možná si to pamatujete ještě z dětství, kdy vám rodiče říkali, že studenou limonádu, navíc mnohdy s ledem, nebo zmrzlinu prostě teď mít nebudete, protože je zima a chytli byste angínu. Jenže to není pravda. Pojďme si tedy tento mýtus vysvětlit.
Myšlenka, že studené pití nebo zmrzlina v zimě způsobují angínu, patří mezi nejrozšířenější zdravotní mýty vůbec, jak uvádí Times of India. Většina lidí ji zná z dětství, kdy jim rodiče nebo prarodiče opakovali, aby v zimě zapomněli na zmrzlinu a studené nápoje, jinak určitě onemocní.
K nemoci potřebujete i virus nebo bakterii
Tento mýtus přežívá i kvůli pocitu, který studená potravina v chladném počasí vyvolá. Stačí pár soust zmrzliny na zasněžené ulici a člověk má pocit staženého hrdla, lehkého škrábání a představu, že začíná být nachlazený. Jenže tento pocit není nemoc, ale normální reakce na teplotu. A angína, tedy akutní zánět mandlí způsobený nejčastěji bakteriální infekcí, vzniká úplně jiným způsobem.
Lidé si tento mýtus často spojují s jednoduchou logikou: „když je něco studené, oslabí to tělo a pak onemocníš.“ Ve skutečnosti ale tělo funguje mnohem chytřeji. Sliznice v krku se sice na okamžik mírně ochladí, ale organismus si teplotu v oblasti dýchacích cest velmi rychle vyrovná. Studený nápoj nedokáže snížit teplotu tkání natolik, aby způsobil zánět. Navíc bakterie způsobující angínu se do těla nedostávají kvůli teplotnímu rozdílu, ale kvůli přímému kontaktu s nakaženými lidmi nebo předměty. To je důvod, proč se angína vyskytuje hlavně v obdobích, kdy se lidé více shromažďují v uzavřených prostorech, ne proto, že se venku jí zmrzlina nebo že si dáte studené pití.
Tento rozšířený omyl vzniká i z toho, že lidé mají sklon spojovat časovou souvislost s příčinnou. Když někdo jí zmrzlinu a poté ho začne bolet v krku, automaticky si to spojí dohromady. Realita je ale taková, že inkubační doba streptokokové angíny je podle verywellhealth.com obvykle 2 až 5 dní. Pokud tedy člověk onemocní, infekci už měl dávno v sobě ještě předtím, než si dal něco studeného. Studené pití na tom nic nezmění. Nezhorší ani průběh, ani nepůsobí jako spouštěč.
Je ale také pravda, že studené potraviny mohou krátkodobě podráždit citlivé hrdlo, pokud člověk už v sobě infekci má nebo je nachlazený. To ale není příčina nemoci, jen zesílení pocitu nepohodlí. Mnozí lidé mají však i opačnou zkušenost – při bolesti v krku jim naopak chlad vyhovuje jako úleva od zánětu. Lékaři běžně doporučují studené nápoje nebo zmrzlinu například po odstranění krčních mandlí právě proto, že chlad může mírnit otok a bolest.
Zimní období je pro krk zatěžující z jiných důvodů, patří mezi ně suchý vzduch, přetopené místnosti, velké teplotní rozdíly při přechodu ven a dovnitř a hlavně blízký kontakt s lidmi v uzavřeném prostoru, který vytváří ideální podmínky pro šíření infekcí. Studená limonáda nebo zmrzlina k tomu nepřispívají. To, co lidé považují za nachlazení ze studeného, je většinou kombinace přirozené reakce těla na chlad venku a už probíhající infekce. K nemoci je vždy potřeba virus nebo bakterie, samotné pití ani zmrzlina tedy způsobit onemocnění nemohou.