Splněný sen Homera Simpsona? Robotická ruka Arm-a-Dine nakrmí vás i další jedlíky

Splněný sen Homera Simpsona? Robotická ruka Arm-a-Dine nakrmí vás i další jedlíky
  • Arm-a-Dine má podle tvůrců sloužit k sociálním experimentům
  • Klíčovou roli v systému hraje objemná vesta, kterou si musí nejprve jedlík připnout na tělo
  • Kamerka v prototypu není umístěna v samotné paži, ale ve smartphonu, kde běží aplikace rozeznávající mimiku

Už jste byli někdy natolik unavení nebo líní, že se vám ani nechtělo pozvednout ruce ke stolu a najíst se? Tak přesně tento problém za vás nyní může vyřešit robotická ruka s názvem Arm-a-Dine vyvinutá na australské univerzitě RMIT v Melbourne. Robotická ruka navíc zvládne nakrmit nejen vás, ale i vaše hosty. A jak se vlastně tento splněný sen archetypu pohodlnosti Homera Simpsona používá?

Klíčovou roli hraje objemná vesta, kterou si musí nejprve jedlík připnout na tělo. Na ní je umístěna samotná robotická paže a také smartphone. K tomu, aby se robotická paže alespoň přibližně strefila do úst jedlíka, využívá kameru, která snímá obličej. Zároveň podle výrazu obličeje vyhodnotí, zdali má daná osoba zájem o nakrmení (usmívá se), nebo nikoliv (mračí se). Pokud je výraz neutrální, zůstane ruka s jídlem viset ve vzduchu a začne se houpat mezi uživateli a „vábit“ je na sousto, které zrovna drží v robotických prstech obalených alobalem. Kamerka v prototypu není umístěna v samotné paži, ale ve smartphonu, na němž zároveň běží aplikace rozeznávající mimiku obličeje.

Podle tvůrců slouží prototyp Arm-a-Dine k sociálním experimentům. Využití této technologie má za úkol změnit způsob, jakým jídlo pojídáme, namísto obvyklého účelu technologických vychytávek změnit způsob, jakým jídlo připravujeme. Lidští pokusní králíci, kteří paži testovali, poskytli veskrze pozitivní zpětnou vazbu.

Arm-a-Dine

Jeden z testerů například vypověděl, že mu experiment připomněl časy, když ho ještě krmila matka. Jiná testerka zase prozradila, že se musela doopravdy hodně soustředit na to, aby jídlo z robotických prstů dostala do úst. Jiný tester byl nadšený z „vábení“ robotické ruky, když se vyzývavě nakláněla mezi ústy jedlíků a lákala je na sousto. A co vy, nechali byste se nakrmit robotickou rukou Arm-a-Dine?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze